До обяд времето ще бъде слънчево

Посрещаме последния ден тази седмица с високи дневни температури в интервала 22-27 градуса и слънчево време в часовете преди обяд. В някои ниски райони на Южна и Източна България има условия за мъгли в ранните зори.

От обяд до полунощ със студен атмосферен фронт в много райони на страната ще се развиват гръмотевични бури с опасност от градушки. Валежите ще обхванат първо северозапада, после централните райони на страната и в по-късните часове и Източна България.

С нахлуването на студен въздух температурите ще се понижават, а вятърът ще се усилва. По-мощни пориви (скорост до 70-80 км/ч.) се очертават около обяд и в ранния следобед на северозапад, по-късно и в почти всички планински масиви. В сила е жълт код за опасно време.

Следващата седмица ще започне с по-хладно време. В понеделник и вторник  дневните стойности ще се колебаят между 20 и 25 градуса. В хода на седмицата бързо ще се стопли. Валежите с всеки ден ще са все по-оскъдни и на  по-малко места.

Около крайбрежието превалявания в различна степен ще има до средата на следващата седмица. В тези райони на страната обаче валежите най-често са краткотрайни, а бурите се развиват и преминават бързо. В планините динамичното време е опасно. В следващите 2-3 дни не са препоръчителни преходи по оголени била и в по-високата планинска зона заради повишен риск от мълнии.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.