Пороите разрушиха шосето

Проливните дъждове в Родопите  разрушиха пътя към „Чудните мостове”. Затруднено е и движението в района. Ситуацията е критична – цели участъци са отнесени от придошлата река.

Пътят към природния феномен е затворен от рано сутринта, а стотици туристи, включително автобуси с деца, бяха върнати. 7-километровото асфалтирано трасе е напълно компрометирано, а аварийният ремонт, по предварителни изчисления, ще струва около 250 хиляди лева.

Пороите разрушиха пътя към „Чудните мостове”

Пороят връхлетял Родопите вчера следобед и до вечерта реката излязла от коритото си. Стихията отнесла част от единствения път, който води до „Чудните мостове”.

„Беше страшно. Изкърти асфалта. Паднаха камъни, дървета, лека кола не може да мине оттук. То е непроходим пътят. Ако някой се обърне, кой ще носи отговорност”, пита се кметът на Забърдо Валентин Черпеков.

От сутринта пътят към „Чудните мостове” е напълно затворен, за да се избегнат инциденти с туристи. Въпреки поставените ограждения и предупредителните ленти, десетки нарушиха забраната и се озоваха в капан. Като Стойчо, който идва от Стара Загора.

 

 

„Донякъде горе-долу ставаше, имаше някоя друга дупка, която се преодолява, но нагоре не става изобщо. Всичко е срутено”, разказа той. Едни се върнаха обратно, а други решиха да продължат пеша.

Между 3 и 4 хиляди туристи посещават „Чудните мостове” през почивните дни. За днес също има резервации в близките хижи. За последно пътят е асфалтиран изцяло преди 25 години и досега е поддържан от евробабите на Забърдо. С примитивни средства сами са запълвали дупките. Общината и Областната управа на Смолян твърдят, че нямат пари сега дори и за авариен ремонт.

 

 

„В авариен порядък може да се събере това, което е излязло от дупките по пътя. Да се запълни и този терен, за да почне да работи, както е работил и досега”, обясни зам.-областният  управител на Смолян Андрей Кадишев.

Проект за цялостен ремонт на отсечката има. Но той е за над 5 милиона лева. Финансиране ще се търси от държавата.

Повече гледайте във видеото.