От бранша протестират заради неизплатени помощи

Част от туристическия бранш излезе на протест с искане за оставката на министъра на туризма Стела Балтова. Причината са критериите за получаване на държавната помощ за неосъществените пътувания по време на пандемията. Последва и среща в Министерския съвет.

Туристически компании протестират пред Президентството (ВИДЕО+СНИМКИ)

В 11 часа туроператори излязоха на протест пред Президентството. С искане за оставката на ресорния министър, защото не могат да върнат парите за провалените екскурзии на клиентите си. Безизходицата идва от заложените от властта критерии за кандидатстване за държавната помощ. По думите им, тя ще покрие разходите частично, а обезщетенията на клиентите ще трябва да платят от джоба си.

„Новите условия, които се появяват сега в постановлението на Министерски съвет, ни е прагът, който ние не можем да прескочим и не можем да кандидатстваме за тези пари”, обясни Павлина Илиева - председател на Обединение "Бъдеще за туризма".

 

 

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции се разграничиха от исканията.

„Категорично сме против оставки, не смятаме, че който и да е, какъвто и да е експерт, като застане на поста, може да реши проблема”, каза председателят на Асоциацията Димитрина Горанова.

Представители на туристическия бранш излизат на протест

За да потушат напрежението -  Министерството на туризма покани протестиращите на среща в Министерския съвет. Там стана ясно, че промени в условията не може да има, защото средствата се отпускат по вече одобрени от ЕС критерии. А бъдеща промяна би забавила изплащането на оставащите 16 милиона лева с поне два месеца.

„Аз мисля, че ще постигнем споразумение, което ще значи, че средствата ще са разходвани правилно и прозрачно”, заяви Стела Балтова.

От бранша пък признаха, че искането на оставката е било крайно средство за диалог. Срещите между бизнеса и властта ще продължат.