Закон на 72 години поставя хора с умствени проблеми в неизгодна позиция

Близо 8000 хиляди души са лишени от право да работят и живеят самостоятелно. Причината е закон на 72 години, който поставя под запрещение хората с умствени проблеми.

Елица Маринова получава печат "запрещение", след като израства в Дома за деца с умствена изостаналост в село Крушари. „Нямаше да мога да работя, да имам семейство, да живея самостоятелно”, разказва тя.

Закриват 28 институции за хора с психични разстройства

Фондация "Св. Николай Чудотворец" и управителката му Мария от Добрич променят клеймото "запрещение" след дългогодишни битки в съда.  Елица е един от 8000 българи, поставени под запрещение.  Мария и фондацията успяват да спасят едва шестима.

„България е единствената страна с подобен репресивен закон в целия ЕС. Нашите хора, както ги наричаме, с интелектуални затруднения, са наречени слабоумни и че след като човек страда от такава болест, той не може да взима решения сам за себе си”, посочва  Мария Методиева, фондация "Свети Николай Чудотворец", гр. Добрич.

За 72 години парламентът все още не е решил проблема с този остарял закон.

„Законите се променят единствено и само от Народното събрание  и ние чакаме с нетърпение новото да бъде изпълнено със съдържание. Няма да престанем да се опитваме”, категорична е Мария.

А докато парламентът се напълни със съдържание, Мария дава смисъл на хора с умствени проблеми в своята чудна градина и стопанство, в което те имат работа и изкарват пари.

„Искам да си имам семейство, искам да стана шофьор, това ми е мечтата”, твърди Елица.