Статуите на двете британски владетелки бяха свалени навръх националния празник, Деня на Канада

Демонстранти събориха статуите на британските кралици Виктория и Елизабет Втора в канадския град Уинипег, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато гневът в Канада се засилва след откриването на останките на деца в безименни гробове в района на училища, в които някога са се обучавали ученици от коренното население на страната.

Статуите на двете британски кралици бяха свалени вчера - навръх националния празник, Деня на Канада.

Първо бе съборен паметникът на кралица Виктория пред сградата на парламента на провинция Манитоба, чиято столица е Уинипег. Множеството приветства падането на статуята на земята, а после хората започнаха да танцуват около нея и да я ритат. Някои демонстранти боядиса дланите си с червена боя и после ги избърсаха в монумента и пиедестала му, така че там да останат сякаш кървави отпечатъци.

СПОМЕН ЗА ПРИНЦ ФИЛИП: Изложба чества живота на Херцога на Единбург


Издигащата се наблизо статуя на кралица Елизабет Втора също беше свалена от постамента си.
Елизабет Втора сега е държавен глава на Канада, а кралица Виктория е била на трона от 1837 до 1901 г., когато Канада е била част от Британската империя.

Протести заради трагичната участ на деца от коренното население имаше вчера и в най-многолюдния канадски град Торонто, а хиляди хора се включиха в шествие във федералната столица Отава. На много други места бяха организирани бдения и митинги.

По традиция Канада отбелязва националния си празник с пищни тържества. Тази година обаче много градове отмениха тези събития заради скандала с безименните гробове, принудил канадците да се изправят пред колониалната си история. Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че сега Денят на Канада ще бъде ден за размисъл.

Кралица Елизабет започна едноседмична обиколка в Шотландия (СНИМКИ+ВИДЕО)

Близо 1000 безименни гроба бяха открити на терените на бивши пансиони в канадските провинции Британска Колумбия и Саскачеван. Повечето от тези училища са били ръководени от Католическата църква и са били финансирани от правителството.

В продължение на 165 години - до 90-те години на миналия век, - училищата разделяли насила деца от коренното население от техните семейства. В тези учебни заведения децата били недохранвани и тормозени физически и сексуално. През 2015 г. специална комисия, създадена от канадските власти, нарече случилото се "културен геноцид".

Британското правителство осъжда всяко действие, оскверняващо паметник на кралицата, заяви говорител на премиера Борис Джонсън.

Източник: БТА