Според него злоупотребите са ужасяващи

"Министерството на културата не е оспорвало констатациите на ОЛАФ за нарушения в реконструкцията на Ларгото в София". Това заяви пред NOVA служебният министър - проф. Велислав Минеков.

По думите му претенцията е само за размера на финансовата санкция за страната ни, тъй като тези пари са за сметка на данъкоплатците. 

Проф. Минеков коментира темата за Ларгото, след като беше обвинен, че първо е съобщил за нарушения, а след това се е отказал от думите си. Преди месец министърът заяви, че близо 4,5 милиона евро са изчезнали при ремонта на античния комплекс -  сума, която страната ни трябвало да връща на Евросъюза.

Тогава Минеков се позова на доклад на ОЛАФ. След това обаче от културното ведомство изпратиха писмо с възражения по размера и основанията за тази финансова санкция.

Според министъра на културата злоупотреби с реконструкцията на Ларгото е имало, но държавният интерес трябва да бъде защитен. Затова и глобата е определена от културното ведомство като неоснователна.

Разкритията били направени, заради желанието на ведомството истината да излезе наяве - тъй като в доклада на ОЛАФ се препоръчвало разследване на трима министри и един кмет.

"Случаят е изключително опасен, защото ще отлетят хора с много високи позиции до онзи ден. Аз няма да спасявам тези нещастници така, както не съм ги спасявал, когато бях пред дупката, когато я копаеха. Бяхме група, която протестираше пред ЦУМ с дни", заяви Минеков.

Ремонтът на Ларгото приключи през 2016-та и струва близо 15 милиона лева, отпуснати от Брюксел.

Проф. Минеков: Искаме да направим публични действията ни по казуса с Ларгото

Един от проектантите на куполите - Христо Генчев, твърди, че е обидно да се говори за злоупотреби на гърба на един от най-мащабните архитектурни проекти в столицата.

"Виждам как това се профанира по ужасен начин, виждам безпомощни хора, уплашени хора, които искат да ми внушат на мен и на останалите изпълнители и автори, че сме свършили нещо грозно и лошо, а в действителност това е великолепно съоръжение", смята той.

А от строителната фирма, извършила реконструкцията заявиха, че са готови да покажат всички документи, за да се види, че няма разминаване между дадените пари и използваните материали.

"Основното обвинение към нас строителите е, че не сме си спазили сроковете - това е защото администрацията не е навреме свършила работата си, че проектът да започне още 2013-та и да има достатъчно време за реализация на този уникален обект, в който си вложихме сърцето и душата", коментира инж. Росен Колелиев.

Единственият коментар на бившите управляващи от ГЕРБ, в чийто период са извършвани ремонтните дейности беше, че това е "предизборна манипулация на президента в лицето на служебния кабинет".

А от столична община заявиха за NOVA, че нямат участие в изпълнението на проекта за реставрация на Ларгото, извършен с европейско финансиране - единствен бенфициент бил министерството на културата.