Новите по-високи стойности бяха гласувани от КЕВР

Новите цени на тока и парното - на проверка от прокуратурата. Разследващите искат отговори от Енергийния регулатор как точно става ценообразуването.

Новите цени вече са факт. В началото на месеца, Енергийният регулатор реши, че цената на тока ще скочи средно с 4,40%, а на топлинната енергия - с 16,23 на сто. Поскъпването обаче предизвика и прокурорска проверка. Върховната административна прокуратура питат КЕВР дали наредба, с която се определя цената, не създава предпоставка за нереални цени за крайния потребител. 

КЕВР утвърди цените на газа, тока и парното

Омбудсманът Диана Ковачева поиска Енергийният регулатор да се откаже от прогнозирането на цената на парното и тока за година напред.

„Това, което КЕВР прави, е да се презастрахова срещу евентуално, напред във времето в тази 1 година, повишаване на цената на природния газ и въглеродните емисии, които наистина имат много сериозно отражение на цената на топлинната енергия”, обясни тя.

Мотивите на Върховната административна прокуратура са сходни – създавали се условия за ощетяване на крайните потребители. Според комисията обаче,  няма как да се върне ежемесечно определяне на цена на парното, защото това означавало на всяко първо число на всеки месец да се отчита потреблението на 400 хиляди абонати. А Експерти припомнят, че за да има промяна, трябва работещ парламент.

Енергиен експерт: По-високите цени на тока и парното бяха минимално възможните

„Прокуратурата е длъжна да направи такава проверка при създалата се ситуация, но за да се променят нещата, трябва да се променят законови и подзаконови актове, което може да се случи, но в момента не е на дневен ред”, обясни енергийният експерт Кремен Ангелов.

Омбудсманът даде пример за неработещата система за изчисление на цената с това, че са надвзети милиони от сметките за парно. От КЕВР отговориха , че прогнозната цена на парното за изминалата 1 година е била по-ниска от реалната. В резултат на това топлофикационните дружества били на загуба. От повишението на сметките, на загуба ще са домакинствата, предупреждават икономисти.

 

 

„Трябва да се наблюдава и социалният ефект, защото за много хора, макар и на пръв поглед, не много голямо увеличение на цената оказва влияние на техния семеен бюджет и на възможността изобщо да плащат сметките”, посочи Румен Гълъбинов.

В момента на месечна база се определя само цената на природния газ.

В писмена позиция до NOVA от енергийния регулатор заявиха, че ще отговорят в срок на поставените от прокуратурата въпроси и подчертават, че при формулирането на цените са взети предвид множество фактори. Сред тях са повишението на цените на природния газ и на квотите за парникови газове.

От КЕВР твърдят още, че няма технологична възможност цените на топлоенергията да се променят всеки месец. 

Ето и пълния текст на позицията на енергийната комисия:

Комисията припомня, че още по време на проведеното обществено обсъждане на цените от 1.07.2021 г., националният омбудсман, който участва онлайн в заседанието, отправи същите критики и предложения. В мотивите към Решението за цените КЕВР подробно отговори на всеки един от аргументите на Омбудсмана и ги отхвърли като неоснователни.

Твърдението, че потребителите на топлинна енергия са кредитирали топлофикациите с 29 милиона лева не отговаря на истината. Това са данни към м. април т.г. До края на едногодишния ценови период, който изтече в края на м. юни 2021 г. цената на природния газ показа стръмно увеличаване и достигна почти 50,00 лв/ МВч., при заложена годишна прогнозна цена от 30,50 лв/МВч, за предходния регулаторен период. В представеното становище от Омбудсмана изобщо не се отчита рязкото повишаване на цената на въглеродните емисии от заложените 22,00 €/тон до 55,00 €/тон, т.е. над 2,5 пъти. Кумулативното отчитане на тези два фактора към края на регулаторния период (цената на природния газ и цената на въглеродните емисии) показва, че топлофикационните дружества не само нямат надвзети приходи, а напротив – търпят загуби вследствие на недовзет приход.

Заложената от КЕВР прогнозна цена на природния газ за целия нов едногодишен ценови период от 1.07.2021 г. е 45,76 лв./МВч. Тя е значително по-ниска от утвърдената цена на природния газ за м. юли в размер на 49,94 лв./МВч.

Исканата промяна в Наредба №5 - прогнозната годишна цена на топлинната енергия да бъде заменена с ежемесечно определяна цена, е неприложима, защото това означава на всяко първо число на всеки месец да бъде отчитана потребената топлинната енергия на 400 хиляди абонати, които при това имат в жилищата си по няколко измервателни уреда. Именно отчитайки това, в Закона за енергийната ефективност е определен срок до 01.01.2027 г. всички потребители да имат уреди с дистанционно отчитане, което ще позволи ежемесечното измерване на потребената топлинна енергия.