Извършено е разследване сред надлежно разрешение от български съд, обяви Валентина Маджарова

„Магистрати от Специализираната прокуратура никога не са нахлували в президентството. Извършено е разследване след надлежно разрешение от български съд. Магистрати бяха въведени там от административния секретар Димитър Стоянов". Това заяви на пресконференция административният ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова. Изказването й е по повод акциите в президентството през миналото лято. Тогава бяха задържани съветникът на президента Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов. Действията срещу втория бяха част от разследване за търговия с влияние. 

Прессекретариатът на държавния глава разпространи позиция след изявлението на представители на Специализираната прокуратура по-рано днес.

"Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция. Дни наред, по изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция", казват от "Дондуков 2".

И секретарят на президента - Пламен Узунов, е задържан

Днес Маджарова заяви, че няма да прави политически коментари. „За мен това искане е политическо", каза тя относно исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Маджарова категорично отрече депутати да са били подслушвани неправомерно. „При използването на СРС-та прокурорите стриктно спазват закона. Не са подслушвани политици", коментира още шефът на Спецпрокуратурата.

Задържаха съветника на президента - Илия Милушев

През 2020 г. звеното е наблюдавало 274 дела за корупционни престъпления по високите етажи на властта. Това е почти двойно увеличение в сравнение с предишните две години. 54 души са предадени на съд, като петима от тях са признати за виновни, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев. 

„На 2 инстанции даден министър е осъден. Имаме постигнати ефективни наказания и по отношение на кметове, но присъдите не са влезли в сила. Обвинителната теза ние си я поддържаме и се надяваме, че справедливостта ще възтържествува", каза още Маджарова.

„Спрямо само едно лице делото не е пренесено в съдебната му фаза, но това е по обективни причини. Това лице е в Дубай. Има правила, а този човек има права, които ние ще спазим“, обясни тя.

По думите й проблемът с "ало" измамниците вече е решен. „Прокурорите създадоха добри практики, за да бъдат предадени на съд и лица, извършващи измами с евросредства", поясни Маджарова.

"АЛО" ИЗМАМИ: С колко скача сметката за телефон след обаждане от Сейшелите

„На 23 юни беше изслушването и ВСС ме избра за ръководител. Тогава обещах да представя екипа си. Имам петима заместници, като всеки отговаря за конкретен ресор. Работата на прокурорите в последната година е на изключително високо ниво. Магистратите спазват закона и изпълняват задълженията си. За миналата година сме приключили огромен брой дела въпреки пандемията”, поясни Маджарова.

„Факт е, че Спецпрокуратурата е атакувана от доста дълго време, но не спряхме да работим. Ако ми позволите това съждение - прокуратурата е атакувана, защото работи, а не защото не работи“, коментира още ръководителят.

 

Като политически акт, определиха искането за предсрочното освобождаване на обвинител номер  и от Асоциацията на прокурорите в България. И допълниха – „Гешев не е политическа фигура”. След темата за главния прокурор на брифинга дойде ред и на бившия премиер и Барселона гейт

Имаше предварителна проверка, която прерасна в образувано досъдебно производство … В момента е назначена финансова експертиза, целта на която е събиране на доказателства за произхода на едни средства. Тъй като делото е образувано за пране на пари.

По темата експремиерът Бойко Борисов даде обяснения още в хода на проверката.   

 

 

    

А бизнесменът и обвиняем Васил Божков вече е с ново 19-то обвинение! Този път като ръководител на престъпна група, чиято цел е била да се извършва - "подривна дейност" по време на протестите миналото лято. 

Според обвинението Васил Божков е плащал за ескалация на напрежението по време на антиправителствените протести от миналата година. За да се докаже всички това, казват от прокуратурата, се е наложило и прилагането на СРС-та спряло лица, за които е имало данни за - "обвързаност с извършващото се пристъпно деяние".