Депутатите положиха клетва, а след това избраха Ива Митева за председател на парламента

Първо заседание на 46-ото Народно събрание. Депутатите влязоха в пленарната зала в 9 ч., а заседанието бе открито от най-възрастния народен представител - Мика Зайкова от „Има такъв народ”. Присъстваха и президентът Румен Радев, и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Депутатите положиха клетва, а след това избраха Ива Митева за председател на парламента. Гласувани бяха и кандидатурите на заместник-председатели от отделните партии. В залата вече има електронна система за гласуване и не се наложи поименна проверка на народните представители.

От „Има такъв народ” потвърдиха заявката си за правителство и в пленарната зала. С прогноза и уточнение, че не всичко зависи от тях. Заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов разсмя всички в пленарната зала с лапсус в първата си реч: „Когато президентът Първанов, извинете - Радев... Когато президентът Радев даде мандат, ние ще предложим кабинет и ще проведем разговори за политиките”, каза Йорданов.

И ако от ИТН погледнаха към управлението, от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще са „силна опозиция”.

„Предсрочните парламентарни избори не излъчиха победител. Въпреки това - честито на първите! Вместо предсрочните парламентарни избори да разрешат политическата криза, те я задълбочиха и днес сме свидетели на фрагментанция на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

СНИМКИ ОТ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ВИЖТЕ ТУК

От БСП пък обещаха, че ако третият мандат отиде при тях, ще направят опит за правителство.

„Потвърждавам, че ако първите два мандата не успеят и президентът предложи на нас, ще предложим политики, състав на правителство, в което ще бъдат предложени министри от служебния кабинет”, заяви Корнелия Нинова.

Готови за старта: Изпраха килима и смениха крушките в НС

А от „Демократична България” заявиха, че „България е в криза” и очертаха първите задачи. Но и критикуваха.

„Корупционният модел има корени в тоталитарния режим, в продължаващото влияние на службите и структурите. Сарайският модел има своето най-върхово влияние в управлението на Бойко Борисов”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

Това доведе до отговор от ДПС. „Партията на олигархията и на медийните монополисти не бива да има такъв назидателен тон, а призивът е за диалог”, отговори Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

А след това от Движението призоваха за диалог между партиите.

„Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата е налице само ако има взаимно уважение и диалог”, каза Карадайъ.

На всеобщия призив за разговори от най-малката парламентарна група отговориха с предупреждение - че идват „от комфорта на улицата“. 

„И нека се знае, че в мига, в който някой се обърка, че тук сме за риалити формат, че тук сме за социален експеримент за българските граждани, че тук сме за Facebook демокрацията или че телевизията прави силата, за тънки партийни сметки или за други форми на партиен инженеринг, ние ще излезем на площадите и ще протестираме, както го правихме досега”, каза Мая Манолова.

Този път какви са политическите цели чуха и всички министри от служебния кабинет, които заеха местата си отляво на парламентарната трибуна. 

След първия звънец заседанията на 46-ото Народно събрание продължават в емблематичната стара сграда на парламента. А разпределението на депутатите в залата е различно от предишния,  45-и парламент. Вляво са местата на БСП - те имат 36 народни представители. До тях се разполагат 29-имата депутати от ДПС. В средния блок са позициите на народните представители от коалицията ГЕРБ-СДС (63). До тях се намират 13-те места на "Изправи се БГ! Ние идваме!" В дясната част на пленарната зала сядат от "Има такъв народ" (65) и народните представители на "Демократична България". 

ВСИЧКО ЗА СТАРТА НА 46-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК