Проверките са направени след постъпили сигнали

Националното бюро за контрол на СРС /НБКСРС/ е установило два случая на неправомерно прилагане на специални разузнавателни средства. Това става известно от публикация на официалната им страница, предаде БТА.

В бюрото са били постъпили 80 сигнала от граждани с твърдения за незаконосъобразно използване и прилагане на СРС. Те са били във връзка с медийните изявления за неправомерно подслушване на граждани и политици от лятото на 2020 г., и от 20 май до 7 юли 2021 г. 

Приключените проверки са 45, а три са оставени без разглеждане заради неизпълнение на указания за допълнителни данни и документи.

Прокуратурата: Няма данни за незаконно подслушване на политици

На 19 юли прокуратурата съобщи, че е прекратила разследването за незаконно подслушване на политици, поради липса на доказателства. Проверката на ДАНС е показала, че в службата не е било извършвано незаконно подслушване на кандидат-депутати. ГДБОП са установили, че са прилагани СРС срещу двама души, по две разследвания за акцизни стоки без бандерол и наркотици, но след като се е констатирало, че те са кандидат-депутати, подслушването е било прекратено, а материалите са докладвани в Специализираната прокуратура. Извършената проверка от дирекцията "Вътрешна сигурност" на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати. Прокуратурата допълни, че проверка, възложена на НБКСРС, е показала, че политически лидери не са били обект на прилагане на СРС.

Според съобщението на НБКСРС, бюрото е извършило проверки на всички процедури по Закона за СРС в ДАНС, ДАТО, ГДБОП и дирекцията "Вътрешна сигурност", като те са обхванали период от началото на 2021 г. до настоящия момент и "не се ограничават с информацията, изнесена в медийното пространство".