Индексацията на пенсиите също беше сред обсъдените теми

Промените в бюджета, част от които е повишаването на пенсиите, бяха одобрени в Съвета за тристранно сътрудничество. Сметката на финансовия министър Асен Василев е, че до края на годината в хазната ще влязат 2 млрд. лв. повече от предварително заложеното. Затова държавата може да си позволи да похарчи 1,8 млрд. Парите отиват за подготовка за нова COVID вълна – 355 млн. лв., преизчисляване на пенсиите – 575 млн. лв., както и за подкрепа на бизнеса – 430 млн.лв.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Основният повод за преизчислението на финансовата рамка за годината е очакваната нова COVID вълна. Затова и акцент ще са парите за здравеопазване в размер на 355 млн. лв., както и 575 млн. за увеличението на пенсиите. Парите щели да бъдат осигурени от по-добра събираемост на данъците. Дефицитът ще бъде свит от 3,9 на 3,6 на сто.

„И трите бюджета бяха подкрепени принципно от Националния съвет за тристранно сътрудничество с малки бележки по отношение бюджета на НЗОК, които ще бъдат уточнени днес следобед на извънредно заседание на Надзорния съвет на Касата. Това, което служебното правителство предлага, е да може държавата до края на годината на функционира нормално в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително в държавния бюджет. Идеята е да не допуснем превишаване на дефицита, а обратното – той да се намали с 0.5%”, каза след заседанието социалният министър Гълъб Донев. По думите му допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от данъци, акцизи и здравноосигурителни вноски.

„Стимулиращо за икономиката е това, че летните месеци дадоха възможност на бизнеса да работи нормално, както и свършеното от приходните агенции и институции, които се занимават с администриране и контрол в държавата”, посочи Донев.  

„Увеличението, което се предлага, е в рамките на разумното при залагане на съответните ограничения при последваща COVID вълна. Предвиден е достатъчен ресурс, за да бъдат гарантирани както бизнесът, така и гражданите, така че да не изпаднат в положение, в което да бъдат застрашени техните доходи и оцеляване в следващите месеци. Има повишение в почти всички бюджети. В политиката за здравеопазване е заложено такова, което да може да поеме плащанията за работещите на първа линия. Повишение има и в областта на социалната политика. Знаете за предлаганото преизчисляване на пенсиите, заложени са и финанси за други социални плащания”, заяви Донев.

Социалният министър: Работещите пенсионери няма да получат допълваща помощ

Финансовият министър Асен Василев подчерта, че актуализацията е направена при допускане за тежка COVID криза, каквато имахме през ноември и декември миналата година. Плащанията, които са необходими и към бизнеса, и към здравната система, също са съобразени с такъв сценарий. "Ако няма сериозна криза, те ще бъдат по-малки, но ако кризата е тежка, те ще бъдат напълно осигурени”, обясни Асен Василев.

 

 

Синдикатите също обясниха защо застават зад идеите за актуализация на бюджета. „Първо: имаме увеличените на разходите в необходимата степен, за да се покрият основите пнаправления, заради които искахме такава актуализация. Второ: Подкрепяме и философията на тази актуализация - тя не орязва други разходи за сметка на тези, които сега се приоритетизират или добавят”, каза Пламен Димитров от КНСБ.

Гълъб Донев: Няма да има пенсионер без 12,5% увеличение на пенсията

„Получихме подкрепа да се увеличи квотата и за издаване на ваучери за храна. По отношение на пенсиите имаме съгласие за подхода за презчисляване на пенсиите през тежестта на всяка година стаж. Това е изключително важно и всички, които са в законодателния орган трябва да го чуят”, добави той.

Средно с 12.5% ще се актуализират всички пенсии. Увеличението ще е чрез актуализацията на бюджета.Помощта към пенсионерите ще премине вместо в допълнителни пари всеки месец в по-високи пенсии. Те ще се увеличат със средно 12,5% . Така минималната пенсия ще стане 340 лева, а максималната 1500 лв.

По-рано през деня в „Здравей България” Гълъб Донев обясни и за така наречената „допълваща помощ”. Идеята е пенсионерите, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да вземат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността. Тук обаче ще има ограничения, според това имат ли допълнителни доходи.

 

 

"Работещите пенсионери няма да могат да получат тази финансова подкрепа. Ако отдават апартамент под наем, ще се прецени какъв е доходът от този наем и размерът на пенсията също ще бъде ограничен", обясни той.

А Асен Василев отговори на критиките на предишните управляващи, че трудно ще се съберат допълнителни 2 млрд. лв. до края на годината. Според финансовия министър проблем няма да има и дори е можело да се очаква по-високо число.

"Горе-долу половината от заложените приходи, които НАП и „Митници” ще съберат, се дължат на по-добрата икономическа ситуация и на по-добра събираемост. И към момента една голяма част от тези приходи вече са реализирани", обясни министърът.

Сега предстои актуализацията на бюджета да мине през парламентарните комисии.