Вътрешният министър даде брифинг за работата на службите по време на изборите

Хиляди проверени сигнали за купуване на гласове, стотици задържани и над 100 досъдебни производства. Това сочи отчетът за работата на службите по време на изборите.

Брифинг дадоха вътрешният министър Бойко Рашков, зам.-министърът Емил Ганчев, главният секретар на МВР гл. комисар Стоян Темелакиев и директорът на ГДНП Станимир Станев.  

Бойко Рашков отправи и нови обвинения за незаконен теч на информация към прокуратурата.

Отново напрежение и остри реплики от страна на служебният вътрешен министър към предходните му колеги. На брифинга Бойко Рашков съобщи, че бивши вътрешни министри са сключили споразумение с прокуратурата. Така прокурори от времето на Цацаров и Гешев в нарушение със закона се запознавали със строго секретни материали.

Споразумението между вътрешни министри и прокуратурата, за което говори Бойко Рашков, осигурявало неограничена възможност за теч на информация.

„Множество прокурори са се запознавали със строго секретни материали”, зяви Рашков. „Те са идвали в сградата на МВР. Запознава ли са се безпрепятствено и тъй като прокуратурата е централизирана, нищо че Гешев го отрича, тази информация преди е докладвани на Цацаров, а той ходеше къде всеки ден? В Министерския съвет. При кой? Ясно е”, каза Рашков.

ГЕРБ-СДС: Ако трябва ще викаме Рашков на изслушване всеки ден

„Какво точно казва Рашков не знам, но следва зад всички думи да има факти и доказателства”, отговори Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Проверка ще установява кои прокурори са се възползвали от споразумението.

„В тези правила е казано буквално следното: административният ръководител на съответната прокуратура… Коя? Не се знае. Или посочен от него  прокурор може да извършва проверки на оперативните дела, на която служба си поиска”, заяви Емил Ганчев, зам.-министър вътрешни работи.  

Споразумението вече е прекратено от Бойко Рашков

Кметът на Бата: Няма повдигнати обвинения срещу мен

Колкото до акцията срещу купуването на гласове, тя била осъществена само със законови средства.

„Повечето партии са се занимавали с тази дейност. Не съм убеден за една партия, която сега има повече гласове в парламента, че се е занимавала с това, защото тяхната кампания протича по друг начин”, заяви Рашков.

Той направи и паралел. Преди изборите на 4 април – досъдебните производства за купуване и продаване на гласове били единици, а сега са близо 100.

„До 4 април на пръстите на едната ръка се броят делата за изборни престъпления. Но всички са за други партии, не за ГЕРБ. Тоест  службите на МВР са били частна политическа собственост”, каза Рашков.

„Можем да си обясним как така един политик непрекъснато повтаряше: „Пак ги бих! Пак ги бих!”.  Ето така ги е бил. С министри, излъчени от него, които поставя на този пост, на който съм аз и работят политически”, заяви Рашков.

„Това е непростимо да се правят внушения срещу една определена политическа партия”, заяви Десислава Атанасова.

„Ако внимателно видите какво е казал в МВР днес, ще чуете, че благодарение на МВР съставът на НС е такъв какъвто е”, коментира Маноил Манев от ГЕРБ.

Още вчера от ГЕРБ са внесли искане за анкетна комисия, която да разследва „безобразията на Бойко Рашков по време на предизборната кампания и имало ли е подслушване на кандидат – депутати”.

Рашко коментира и случая с кмета на село Бата, Поморийско. „Образувани са 2 досъдебни производства. По отношение на едното му е повдигнато обвинение от българската прокуратура, не от министъра на вътрешните работи, а от прокуратурата. Взета му е мярка. Обвинението е за криминален вот. Аз ли трябва да му се извиня? Не виждам основание да правя това”, каза Рашков.

„Разпитани са лица, на които той е дал пари за изборите. За коя партия е агитирал да гласуват, мисля, че сами се досещате, предвид факта, че онзи ден лидерът на ГЕРБ беше там и наговори вулгарни неща", каза още Рашков. 

„Няма повдигани обвинения срещу мен. Имам едно, а не две досъдебни производства. То е свързано с изборите на 4 април, а не с тези на 11 юли, заради които бях задържан. Нямам мярка „подписка”, както твърди Рашков”, отговори по-късно кметът на поморийското село Бата Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра на партия ГЕРБ.

Конкретните данни за акцията срещу купуването на гласове сочат, че са проверени 5624 места и 14 264 лица от криминалния контингент, общо 2944 обекта - заложни къщи и дружества, които предоставят бързи кредити и в които има оборотни пари кеш. 1341 души са установени като местни лидери на групи. Проверени са 2421 собственици на фирми заради корпоративния вот, както и над 75 500 МПС- та. За 24 часа са задържани 1442 души.

Според ръководството на МВР никой не е карал граждани да подписват декларации. Подписвани са протоколи. Общо издадените са 11 734.

Установени са 221 лица, обявени за общодържавно издирване.