Коментар на Нина Огнянова и Явор Гечев

Случаите с нахапани от домашни любимци деца, възрастни хора и по-малки породи кучета стават все по-често явление. Невнимание от страна на стопаните и кучета, разхождани без повод и намордник, са най-честите причини за инцидентите.

Питбул нахапа жестоко 10-годишно дете в Самоков

„Проблемите са много. Като начало – прекалено лесно е човек да се сдобие с куче. Но има породи, които не са за всекиго. Трябва да има контрол над това”, заяви Нина Огнянова - председател на движение "ВОТАН - нов живот за питбула".

„Законодателството ни до някаква степен е добро. Има пропуски, може да се подобри, но има база, на която да се стъпи. Контролъ по изпълнението обаче е слаб. Не си спомням за инцидент с куче да е имало ефективна присъда”, каза още тя.

Домашно куче нападна възрастна жена в столичен парк

„Трябва да говорим и за превенция. Едната форма е наказанието, но трябва да видим и защо винаги се стига до един и същ сценарий”, коментира Явор Гечев. И допълни: „В Германия и Австрия например, когато има индикация, че може да се случи нещо подобно, веднага някой подава сигнал към полицията. От там отиват и правят проверка. Да, там също има инциденти, но са много по-малко”.

Целия разговор гледайте във видеото.