Зам.-председателят на ИТН е категоричен, че няма да върнат празна папка на президента в петък

„До последно ще търсим подкрепа от „Демократична България” и от хората на Мая Манолова". Това заяви в студиото „Здравей, България" Филип Станев, зам.-председател на „Има такъв народ”.

По думите му вторият вариант на предложения от ИТН кабинет не е авариен и няма да претърпи нова редакция. „Така или иначе беше необходима известна промяна на предложените министри, защото знаете, че предишният кандидат за премиер няма да бъде такъв, а той си беше избрал част от бъдещия екип", поясни Станев.

Според него разграждането на „модела ГЕРБ” или така нареченото „изчегъртване” може да се случи, само ако се извършват конкретни практични действия в изпълнителната и законодателната власт. 

ФИНАЛНИЯТ СПИСЪК: ИТН обяви имената на кандидат-министрите (ВИДЕО+СНИМКИ)

На въпрос дали „Има такъв народ” ще получи подкрепа за Момчил Иванов, предложен за правосъден министър, и за Петър Илиев - кандидат за вътрешен министър, Станев заяви следното: „Този въпрос трябва да бъде зададен на нашите бъдещи партньори. Ще видим как ще гласуват в пленарна зала. Истината, е че Конституцията повелява кабинетът да се гласува анблок”.

„За нас е важно всички ние, които сме част от този действащ български парламент, да престанем да си разменяме реплики през медиите и социалните мрежи. Крайно време е да спрем да се фиксираме върху някакви изтървани в публичното пространство думи", допълни Филип Станев.

Тошко Йорданов: Коалиционни споразумения няма да подписваме

По повод обвиненията в плагиатство, отправяни към Петър Илиев, Станев заяви следното: „Който има желание и доказателства, нека го каже публично. И понеже това не е така, г-н Илиев ще чака всеки, който твърди нещо невярно за него, с усмивка и удоволствие в българския съд. Ние сме уверени, че г-н Илиев е в своята правота и ще е чудесен министър. Работим с него отдавна. Той ни помогна за провеждането на референдума".

По думите му какво ще се случи с този кабинет ще реши не кой да е, а българският парламент. Зам.-председателят на ИТН бе категоричен, че няма да върнат празна папка на президента Румен Радев в петък.

В коментар на факта, че лидерите на "Демократична България" не дойдоха лично на срещата с ИТН във вторник, Станев заяви, че това е тяхно право. И допълни, че очаква днес диалогът да бъде по-спокоен. 

Целия разговор гледайте във видеото.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК