Притеснения поражда повишаващият се брой заразени с COVID-19

Нови ограничителни мерки подготвят здравните власти у нас заради четвъртата вълна на коронавируса. Близо 7 на сто са новозаразените за последното денонощие, а според експерти е наложително всеки от нас да ограничи социалните си контакти.

Инфекциозна болница в София ще е едно от лечебните заведения на първа линия в борба с четвъртата вълна на пандемията. На посещение там отиде и здравният министър Стойчо Кацаров. По думите му към момента основните притеснения са свързани с повишаващия се брой на заразените, а не толкова с цифрата на хоспитализираните пациенти с COVID-19. Затова се налагало и въвеждане на някои леки ограничения. Заповедта за това ще бъде подписана до няколко дни. Тя обаче нямало да влезе в сила веднага и навсякъде в страната.

София е начело по брой заразени с COVID-19 за ден

„Първите мерки ще бъдат наложени на държавната и общинската администрация. Най-рискови са събитията на открито и закрито от битов характер и първите мерки ще бъдат именно за такива събития”, посочи д-р Стойчо Кацаров.

 

 

„Първата заповед още ще включва възможността за ваксинирани да продължават работа - не е нужно да се налагат никакви ограничения за капацитета. Това е допълнителна възможност - не дискриминация”, допълни здравният министър и подчерта, че каквато и мярка да се вземе, тя няма да влиза веднага в сила, за да могат хората да се подготвят.

„Споровете не бяха да се въвждат ли мерки, а какъв да бъде техният обем и мащаб. Идеята е да си ограничим контактите, без да си нарушаваме начина на живот. А на места, където се събират много хора – заведения, клубове, културни мероприятия, е разумно да има по-малко хора”, заяви епидемиологът професор Мира Кожухарова.

Първите мерки ще са насочени към големите семейни събирания, заяви здравният министър

„Най-рискови са събития, които се провеждат и на открито, и на закрито, където има струпване на много голям брой хора - като сватби, кръщенета”, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Според плана на здравното министерство в оранжевата зона, в която сме в момента тези събирания трябва да са с не повече от 50 души на закрито и 100 на открито. Така най-чаканият и важен ден в живота на бъдещата булка Диана е на път да се провали. Сватбата й е планирана в края на септември - на закрито и със 160 гости.

„Няма как да има план „Б”, тъй като от 160 човека няма как да ги намалим на 50 - даже и най-близките да изберем, пак ще бъдат или само роднини, или само приятели. Евентуално бихме отложили датата за следващата година”, разказва тя. 

Диана подкрепя затягането на контрола, но не и за събития, организирани месеци предварително.

„Мерки е хубаво да има, но да са адекватни и да не са от днес за утре. Приготовлението за една сватба изисква много време и компромиси и парични средства”, добавя тя.

От бранша на хората, организиращи и участващи в сватбени тържества изпратиха обща позиция до здравните власти с апел сватбите да не попадат сред мерките поне до октомври.

„Загубите за младоженците ще са много големи - капаро не се връща. Всичко, което са дали те като предплата, то гори”, казват от бранша.

В мотивите се посочва още и че при такъв тип събирания хората се познават и пазят един друг.

„Това са хора, които контактуват редовно, много често през цялото време на годината. Никой няма да застраши своите близки, приятели и роднини, отивайки на едно такова тържество, ако не се чувства добре”, казват още от бранша.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК