Ето пет признака за това

Безцелното (импулсивно) харчене на пари са онези покупки, които правим, мислейки си, че те няма да навредят на бюджета ни.

В края на месеца обаче се оказва, че истината е друга - парите са похарчени, а сякаш нищо смислено не е купено с тях.

Такова поведение в дългосрочен план се отразява пагубно на бюджета и на увереността ви, че се справяте добре с живота.

Ето петте ясни признака, че харчите безцелно и няколко съвета как да се справите с това:

Харчите безцелно, ако:

Попадате в дома си на вещи, дрехи и придобивки, които никога не сте ползвали и сте забравили за съществуването им.

Когато идва куриер, вие нямате представа какво сте си поръчали и колко ще ви струва.

Притежавате последен модел техника (телевизори, телефони), но изпитвате затруднения да плащате битовите си сметки редовно.

Разполагате с няколко дебитни и кредитни карти и не можете да кажете точно колко пари има в тях.

Изплащате вноски за вещи, които вече са счупени или сте спрели да ползвате.

Как да спрете да харчите безцелно

Сами виждате, че безцелното, непланирано харчене на пари ви затрупва с ненужни вещи и стопява финансите ви. Задоволяване на спонтанно възникнали дребни желания отклонява от постигането на по-големите цели и от усещането като цяло, че разполагате с парите си.

Записвайте си

Най-лесният начин да разберете къде отиват парите ви, е да си записвате всичко. Използвайте приложение в телефона, лист на хладилника или чат с приятелка, но записвайте! В рамките само на един месец ще видите къде точно отиват парите ви и ще откриете много от своите слаби места по отношение на харченето.

Вземете кредит

Съветът може да звучи противоречиво, но всъщност използването на кредитни институции като Easy Credit може да ви помогне да сложите финансите си в ред.

Вземането на бързи кредити от Изи кредит ще ви помогне да знаете точно за какво сте похарчили парите си и колко време е нужно, за да върнете кредита.

С времето едно такова “дисциплиниращо” кредитиране ще ви помогне да разпределяте по-ясно приходите и разходите си, да държите пред себе си ясен отчет за покупките и в крайна сметка да овладеете безцелното харчене на собствените си пари.