Основните притеснения на хората са за децата

Преди месец ви разказахме за ситуация, която беше притеснила жители на столичния квартал „Люлин”, а именно - спринцовки, забити в дърво, придружени от кабел, вероятно използван при инжектиране на наркотици. Наш зрител ни сигнализира, че спринцовките са се появили отново, този път - забити на още по-достъпни места по дървото. 

„Имаше две седмици без спринцовки. Започнаха обаче поетапно да се появяват. Причината, според мен, е непосредствената употреба на наркотици на това място. Може би тук е някакъв сборен пункт”, обясни жена, която не иска да назове името си заради опасения за сигурността си.

Притесненията на хората от квартала са, че спринцовките са на земята и са лесно достъпни за деца. В близост има училище, а много малчугани играят в района.

Психологът Цветана Стойкова обясни, че това, което се случва, е упорит и сериозен проблем. По думите ѝ, ако няма гражданска инициатива - той няма как да бъде овладян.

„Наличието на спринцовки показва, че тук се събират хора, които употребяват психоактивни вещества, имат нарушена преценка за поведението си и нарушават граници. Те имат сериозен проблем и изискват специфични интервенции”, добави тя.

От Общината обясниха, че по случая е сезирана полицията, а Комисията за борба с противообществените прояви ще засили контрола.