Валежите спират, но за кратко

Седмицата на прага на месец септември започва с приветливо време над почти цялата страна. През нощта и рано сутринта в понеделник неделният студен атмосферен фронт ще оказва влияние върху някои планински райони в Родопите и в Източна България с валежи и дори гръмотевици. В хода на деня обаче облачността постепенно ще намалява, най-късно в Югоизтока. Сутринта в понеделник термометрите ще показват от 12-13 градуса на Северозапад до към 20 на Югоизток. Следобед температурите ще се колебаят между 23 и 28 градуса. Ще се усеща и прохладен вятър в северната половина на страната.

В планините в понеделник ще се покаже слънцето. По-значителна облачност с валежи поне в първата половина на деня ще има в Източна Стара планина, Родопите, Странджа и Сакар. Очаква се прохладен вятър, който ще поддържа температурите в диапазона 12-18 градуса.

Около крайбрежието е възможно да превали слабо в нощта срещу понеделник или рано сутринта. В хода на деня облачността ще се разкъсва с тенденция за приветлив, макар и леко прохладен следобед. Температури на въздуха – 27-29 градуса. Морската вода – около 26. Морето ще е неспокойно сутринта с максимална височина на вълните до 2 метра по откритите брегове с тенденция да отслабва през деня.

Вторник, последният ден на август, денят ще е слънчев навсякъде, а температурите ще се повишат с градус-два. Топло ще е и в сряда, макар че следобед от северозапад ще нахлуе студен въздух. С преминаването на пореден студен фронт се очакват краткотрайни, на моменти интензивни валежи. В районите с по-високи дневни температури ще се образуват и гръмотевични бури с риск от градушка.

През втората половина на следващата седмица температурите ще се понижат с 2-3 градуса и ще ни напомнят, че навлизаме в периода на късното лято.