Премиерът посочи, че решение за включването на въоръжените сили ще бъде взето, когато ситуацията го налага

Премиерът Стефан Янев и вътрешният министър Бойко Рашков на извънредно изслушване в Народното събрание. Поводът - евентуалната бежанска вълна.

„Към момента, съобразно ситуацията, не се налага включване на въоръжените сили в охраната на границата. Такова решение не е взето и ще бъде взето, когато обстановката го налага", заяви Стефан Янев.

„За участието на средно на 600 военнослужещи на месец и необходимата техника до края на година сумата възлиза на 9 606 000 лв. Министерството на отбраната не разполага с тези средства. Допълнително сме поискали 12 млн. лева за ремонта на един „Кугър” в размер на 12 млн.лв., както и 5 млн. за аеросонда”, каза министърът на отбраната Георги Панайотов.

 

 

„Ще помоля да обясните как точно те се съотнасят към конкретната тема, а именно – охраната на границата. Тези средства са ли крайно необходими или са просто една възможност допълнително Министерството на отбраната да реши един проблем”, коментира Атанас Зафиров от БСП.

„Те осигуряват допълнително видеонаблюдение от въздуха. Такава средства има и МВР”, посочи Стефан Янев.

„Тук не става дума да използваме силите на армията и да се създава невярно впечатление, че сме във война. Разчитаме на армията само когато няма никакви други начини за противодействие на мигрантския натиск”, каза вътрешният министър Бойко Рашков.