Това сочат данните на Агенцията по заетостта

Броят на продължително безработните е намалял до 43 253 души към края на юли, което е с близо 14% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година, показват данните на Агенцията по заетостта.

Оттам заявяват, че резултатите са постигнати чрез съвместната работа на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и Националното сдружение на общините в Република България в изпълнение на Националното споразумение за координирано предоставяне на услуги за успешна интеграция на пазара на труда на хората с регистрация в бюро по труда от повече от 1 година. 

Трайно безработните ползват широк спектър от комплексни услуги, съобразени с техния индивидуален профил и целящи да подпомогнат прехода им от безработица към устойчива и качествена заетост. През първото шестмесечие на 2021 г. са им предоставени над 116 500 посреднически услуги от бюрата по труда, както и 7 070 услуги от дирекциите „Социално подпомагане“. Те са получили над 13 500 консултации за насочване към работа в реалната икономика и на субсидирани от държавата работни места, съобщават още от МТСП.