Не пропускайте романтичната драма, пренасяща ви в изтънчния, но суров свят на Киото, през 30-те години на ХХ век, тази събота от 23.20 ч. по NOVA.

Мнозина на запад от Япония мислят, че гейша означава елитна куртизанка, но нашумелият роман на американеца Артър Голдън показва истинската й същност. Тя е артистка. Владееща до съвършенство изкуството на развлечението. Книгата "Мемоарите на една гейша" се радва на изключителен интерес в цял свят. Става бестселър за две години и от нея се продават повече от 4 милиона копия само на английски език, преди да бъде преведена на 32 езика. Авторът успява да "свали" кимоното на една прочута гейша и да разкрие нейната драматична история невероятно увлекателно и елегантно.

Потопени сме в тайнствен и екзотичен свят, който и днес продължава да ни интригува с невероятното си обаяние. Няколко години преди Втората световна война, малко японско момиченце е откъснато от бедното си семейство и продадено за слугиня в дом на гейши. Въпреки коварната си съперница, която поставя пречки на всяка крачка от пътя й, момичето се трансформира в легендарната гейша Саюри. Изключително красива и обаятелна, но надарена с ум и добро образование, тя пленява сърцата на най-известните и богати мъже на нейното време. Драмата й е, че не може да има единствения, за когото страстно копнее…

Четиридесет години по-късно, съдбата я е отвела в Ню Йорк и всички мъже в нейния живот са си отишли, и едва тогава прочутата Саюри повдига завесата на един тайнствен, изчезващ свят.

Планиран като филм на Стивън Спилбърг, Мемоарите на една гейша“ е режисиран от Роб Маршал. Спилбърг е очарован от филма му „Чикаго“, а самият той остава в сянка като продуцент.  Главната роля е поверена на китайката Зиу Жанг (“Тигър и дракон”, “Герой”), което доведе до полемики в азиатската преса относно произхода на актрисата. В останалите роли също се залага на популярни имена като Мишел Йео (“Джеймс Бонд – Винаги ще има утре”), Кен Уатанабе (“Батман в началото”, “Последният самурай”) и Хари-Хироюки Тагава (”Електра”, “Пърл Харбър”).

Не пропускайте развръзката на „Мемоарите на една гейша“ тази събота от 23.20 ч. по NOVA.