Мярката ще важи и за събития, на които се събират много хора

Британското правителство потвърди, че планира да въведе ваксинационен сертификат за нощните клубове и събиранията на много хора от октомври, предаде Асошиейтед прес.

Министърът по ваксинациите Надим Захауи заяви днес, че властите се надяват да започнат с мерките от края на септември, когато на цялото население на възраст над 18 години ще са предложени по две дози ваксина срещу COVID-19.

Антиваксъри предизвикаха безредици в Лондон (ВИДЕО)

Захауи заяви пред телевизия "Скай нюз", че това е правилното нещо, което трябва да се направи, за да се подсигури, че икономиката ще остане отворена. Законодатели и представители на бизнеса обаче критикуваха мярката като противоречива и създаваща опасност нощните клубове да бъдат въвлечени в дела за дискриминация.

Експерти: Децата между 12 и 15 години да не се ваксинират срещу коронавирус

Според плана хората, които искат да влязат в нощен клуб или на друго многолюдно събитие, ще трябва да покажат доказателство, че са им поставени две дози ваксина срещу коронавируса.

Шотландският първи министър Никола Стърджън каза тази седмица, че по-късно този месец ще започнат да се изискват ваксинационни сертификати за нощни клубове и големи събития на фона на увеличаването на заразените в Шотландия.

Във Великобритания поставят трета доза срещу COVID-19 на хора с имунен дефицит

Източник: БТА