Едва 30% от персонала в училищата е напълно ваксиниран

Броени часове до първия учебен ден за учениците. Навсякъде в страната годината ще започне присъствено. В  условия на пандемия училищата отново трябва да следват стриктни мерки за дистанция и дезинфекция.  

Едва 30% от персонала в училищата ще започне учебната година с поставени две дози от ваксините срещу COVID- 19. А 20% от работещите в системата вече са преболедували вируса. При учениците -  имунизираните деца на и над 12 години са едва две на всеки 100. Много директори в страната пожелаха масово тестване на служителите си веднага след началото на учебната година. Последни приготовления преди учениците отново да се върнат в класните стаи. По препоръка на образователното министерство училищата не трябва да допускат срещи между отделните випуски. В едно от столичните училища са предвидили различно начало и край на учебния ден за децата.

Близо 60 000 деца ще прекрачат училищния праг за първи път

„Учениците ще започват по различно време, междучасията ще им бъдат стъпаловидни - целта е в двора да не бъдат повече от 2-3 класа едновременно”, посочи Асен Александров, директор на 51 СУ "Елисавета Багряна".

Ограничителни ленти по коридорите ще разделят потоците на влизащи и излизащи деца. А часовете по физическо ще са на открито всеки път щом времето позволява.  Дезинфекцията и проверката на температурата на входа отново са задължителни. Тук системата отчита и дали ученикът носи маска. И тази година кабинетите по различните предмети няма да се използват, а вместо това учителите ще отиват при учениците.

 “Обикаляме по класните стаи, което е малко неудобство, но от хигиенна гледна точка така се налага”, заяви  Ивона Арсова, учител по изобразително изкуство.

Експерти: Не очакваме скок на новите случаи на COVID-19 след старта на учебната година

Преподаватели пожелаха да бъдат тествани за вируса всяка седмица. „За наше спокойствие, за спокойствието на родителите, на децата”, категорична е Арсова.

Възможност за редовно тестване ще имат и учениците, но само след разрешение на родителя. Елена все още не е решила дали е съгласна  дъщеря й да бъде изследвана. „За мен няма проблем, но не е много приятна самата процедура. Не мисля, че всяка седмица това ще може да се прави”, посочва Елена Петровa, родител.

При случай на заразен ученик или учител, директорът ще решава колко деца и преподаватели да преминат в онлайн обучение. „Подходът следва да бъде изключително бърз. В различните сценарии могат да бъдат карантинирани една паралелка, може да бъде карантиниран един випуск или един етап”, заяви Ваня Кастревар началник на РУО - София-град.

Образователният министър: Като не спазваме мерките, ни очаква една нова и бърза вълна

Всяко училище трябва да разполага и с така наречената "стая изолатор" - там ще бъдат отделяни децата със симптоми на коронавирус, докато изчакват родителите си да ги вземат.

Първият учебен ден утре ще се проведе при строги правила, определени от просветното ведомство.Тържествата ще са само на открито и в различни часове за отделните випуски, за да няма струпване на хора.