От МОН увериха, че до масово струпване на хора в първия учебен ден няма да се стига

България може да е достигнала пика на четвъртата вълна на пандемията и вече да е в плато. Мнението е на главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. Той е поискал ваксинирането да стане задължително за определени професии. А в навечерието на новата учебна година училищата се готвят за присъствено откриване при строги правила.

Хипотезата, че вече сме в плато, е заради задържането на процента нови случаи - около шест на сто от всички проби. Въведените преди седмица мерки вече дават резултати, казва доцент Кунчев. Засега не се мисли нито за  отпадане на част от ограниченията, нито за въвеждане на нови и по-строги мерки. Мисли се обаче за нова ваксинационна кампания. Според доцент Кунчев здравните работници и персоналът в социални заведения трябва да са задължени да се имунизират - и това не било в разрез с гражданските права на хората.

Доц. Кунчев предлага задължителна ваксина за определени професии

Прогнозите за бърз и рязък скок на заболелите през септември не се сбъдват, заяви доц. Кунчев. „Това, което наблюдаваме при нас е оптимистично - дай Боже, да сме стигнали максималните нива и дори да има плато”.

Експертите не очакват сериозно повишаване на новите случаи след началото на учебната година. А до струпване на първия учебен ден няма да се стига, увериха от просветното ведомство.

„На открито и по различно време за отделните випуски. Директорите трябва да създадат организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове”, заяви проф. Николай Денков, министър на образованието и науката.

Образователният министър: Като не спазваме мерките, ни очаква една нова и бърза вълна

В столичното 107-мо основно училище тържеството ще е само за три випуска - първи, пети и седми клас - общо около 300 деца.

 „Имаме своите притеснения от струпването на много родители на първокласници, защото там винаги желанието да бъдат на първия учебен ден е огромно. На 5-ти и на 7-ми клас няма да ги пуснем в двора, защото няма къде да ги съберем”, категоричен е  Данко Калапиш, директор на 107 ОУ "Хан Крум".

Останалите ученици и родители ще могат да гледат празника онлайн във Facebook. Според директора няма как тържеството да се проведе няколко пъти през деня. “Не можем да накараме децата 5 или 7 пъти да вдигнат знамето или да изпълнят една и съща програма. А и традицията не позволява - знамето се вдига веднъж”, посочи Калапиш.

Родители от Северозапада се затрудняват с подготовката за 15 септември

След началото на учебната година е нужно тестване на децата поне два пъти седмично, смятат експертите. За целта обаче трябва поне 90 на сто от родителите да са съгласни.

„Като гледам как реагираме на всяка една мярка, имам съмнение че може да бъде ефективно въведено, както в други страни”, категоричен е доц. Кунчев.

Част от родителите потвърждават, че няма да дадат съгласието си.

„Всички сме правили такива тестове и знаем, че усещането не е много приятно. Също така ако недай си Боже открием дете, което е положително - как ще се отрази чисто психически на детето да бъде сочено като заразено”, заяви Гергана Русева, родител.

Гломб: Може би е добре да се слага и трета доза от ваксината срещу COVID-19

А за да не се притесняват родителите, че децата може да заразят неволно по-възрастни роднини, лекарите имат решение - ваксинация. На фона на ниския процент на имунизирани българи, доц. Кунчев призна, че ваксинационната кампания се е провалила. „Изключително съм разочарован и ме е срам. Бях търсен от BBC, от Асошиейтед прес, от кой ли не ...да кажа "защо?". Как да кажа, че скептицизмът е на такова ниво, че никой на никой не вярва?”, твърди доц. Кунчев.

Държавният здравен инспектор вече е предложил имунизирането да стане задължително. „В никакъв случай за всички. За хора обаче, които в резултат на упражняването на професията си могат да бъдат опасни за други хора”. Това са работещите в здравни и социални заведения, поясни Кунчев.