Всеки може да помогне, като занесе дарения в столичния храм „Рождество Христово“

Масово родители от Северозапада са  затруднени с подготовката за 15 септември. 

Пълна къща с усмихнати деца, много рисунки, но и отговорности. Това е 8-членното семейство на Данила и Светослав от монтанската община Медковец. Те имат шест деца, едното от които e осиновено.

„Бях в болницата с третото и видяхме едно детенце от дом. Ходеше босо из коридорите, връзваха го за леглото, за да не бяга, нямаше придружител. Аз разказах на мъжа ми и решихме да го осиновим, но тогава не знаехме, че не стават така нещата - ние да си изберем дете”, разказва Данила Иванова.

Така осиновяват друго дете. След това Данила ражда още две деца – едно момиче и едно момче. Четири от тях са ученици.

„Въпреки че и аз работя, и мъжът ми работи на три работи, не можем така да се отпуснем и да кажем, че всичко ни е лесно. На кино, на театър никога не сме ги водили, до някой град – първо организацията е трудна, второ е голям разход”, разказва Данила Иванова.

Много хора им изпращат дрехи и обувки. Тази година обаче част от бюджета ще  бъде похарчен за първокласничката Марияна. Майката пресмята, че ще струва 180 лева.

„Ако сложим екип за физическо и маратонки, не много луксозни, съм ги сложила по 30 лева и става 240 лева. Ако детето е по-голям клас, тогава ще отпаднат раница, несесер и няма да се купуват такива неща, но пък тогава там има много повече помагала, учебни тетрадки. Знам, че те не се раздават в училищата”, обяснява Данила.

Третокласникът Никола си мечтае за раница с много джобове и шарки.

Боян, който е в шести клас, пък иска моливи, флумастери, нов несесер.

Липсата на дрехи и обувки за децата се оказва голям проблем в редица училища в Северозапада.

„Дрехи и обувки са необходими винаги. Другото, което бих казала, са хранителни продукти. И като наблюдение казвам, че това се приема най-добре”, обясни Илияна Кръстева от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Брегово, Видинско.

Засега Данила и съпругът й успяват да осигурят храна за шестте си деца. Бащата учи висше и работи в община Медковец. Данила също учи – втора магистратура и работи в местната детска градина. В неделите жената събира децата в селото и преподава в неделното училище към църквата.

А вкъщи, иска нейните деца да получат добро образование и да не спират да четат.

Кампанията в помощ на Северозапада ще продължи до 20 септември. Дотогава всеки може да носи помощи в столичния храм „Рождество Христово“ в квартал „Младост”. Оттам ще ги закарат към нуждаещите се.

Повече гледайте във видеото

Репортери: Биляна Борисова, Ирена Рашева