Сумата е за осигуряване на реверсивно движение по пътя София-Перник, но само край Владая и Драгичево

Агенция „Пътна инфраструктура” е платила над един милион и 200 хиляди лева за ръчно местене на конуси и пътни знаци. Сумата е стигнала до фирмата изпълнител за осигуряване на реверсивно движение по пътя София-Перник, но само край Владая и Драгичево.

1700 лева на ден - това е сумата, която АПИ е изплащала всеки ден в продължение на две години за организацията на движение. От фирмата изпълнител „Инфра експерт” са осигурявали реверсивното движение в рамките на отсечка дълга около 4 километра.

Липса на пари спря ремонта на пътя София-Перник

Кметът на Драгичево Виктор Викторов разказва как се е случвало това.  „Слагат конуси с едно камионче и вечерта ги прибират. Работят около 5-6 човека”, посочва той.

Информацията за изплащаните суми дойде от общинския съветник в София Симеон Ставрев. „Има две части, грубо казано, от края на „Княжево" до края на Владая и след това от края на Драгичево до кръговото под магистрала „Струма”, обяснява той.

В писмена позиция до NOVA от Пътната агенция потвърждават, че за 25 месеца са изплатили 1 225 000 лева за осигуряване на местене на конуси и пътни знаци. Сумата била изчислена на база ценово предложение в обществената поръчка.

Нова организация на движението по пътя Перник - София (ВИДЕО)

„Не е само поставяне и махане, а и самият проект, съгласуването на проекта, както и пригодяването на специални камиончета. Прави се от хора, а човешкият труд е доста скъп напоследък. Според мен цената покрива разходите и ни остава печалба, съгласно договора”, заяви Владимир Маринковски - мениджър проекти в „Инфра експерт” АД.

На този фон - жители на квартал „Княжево” в София настояват реверсивното движение да отпадне. Причината – в квартала се образуват задръствания.

„Ако това продължава по този начин мерките са две – едното е реагиране с гражданско неподчинение, с протести, затваряне на пътя, подписки и всичко, което е позволено от закона”, каза Александър Иванов, жител на квартал „Княжево” в София.