Това съобщиха от Министерството на здравеопазването

Вчера във Варна група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация. Медиците от 1 ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията.

Граждани, представящи се като „Комитет за спасение" са отишли до пункта във Варна с искане да видят разрешително за ползване на ваксините. В качено от тях видео в интернет заявяват още, че здравното министерство нямало законово право да прилага препаратите в България.

ВАКСЪРИ СРЕЩУ АНТИВАКСЪРИ: COVID-19 раздели обществото

"Няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, ругани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират", заяви в позиция до медиите здравният министър Стойчо Кацаров. 

Министерството на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите. Министърът настоява прокуратурата да разследва случая и, ако се установят данни за извършено престъпление, виновните да бъдат изправени пред съда.  

Арестуваха антиваксъри в Италия, готвили атаки срещу процеса на имунизиране

"Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксъри нападат нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки", се казва още в позицията.

„Екипът в пункта е от ДКЦ V Варна - "Св. Екатерина". Определена група са влезли словесен, агресивен контакт с персонала. Питали са медиците дали имат разрешение за ваксината. Информацията е от управителя на лечебното заведение. Държа да отбележа, че пунктът е там след разрешение от общината. Съответно ни е осигурено електрическо захранване. Транспортното средство е регистриран лекарски кабинет, който е собственост на МЗ, но е предоставен на РЗИ. Всички ваксини в кабинета, разбира се, имат разрешение. Държа да отбележа – на сила никой не е имунизиран. Ваксина се поставя само по желание на лицата", съобщиха от РЗИ-Варна.  

 

По-късно през деня Районната прокуратура във Варна се самосезира по случая. Образувана е проверка, която има за цел да констатира има ли данни за извършено престъпление. Установяват се свидетели и очевидци на случилото се на 19 септември 2021 година в центъра на Варна. Установяват се също камери, разположени в близост, предстои изземане на видеозаписи от тях, пишат от прокуратурата.

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи излязоха с позиция след случая.