Обвинени са петима мъже и три жени, в тях са открити оръжия

В Италия арестуваха радикални антиваксъри. У тях било открито оръжие. Предполага се, че са замисляли саботаж срещу кампанията за имунизация. Властите предупреждават, че поведението на противниците на ваксините става все по-екстремно и срещу това трябва да се взимат мерки.

Антиваксъри замериха премиера на Канада с камъни (ВИДЕО)

Повечето от протестиращите са не толкова срещу ваксината, колкото срещу задължителното удостоверение, което ще навлезе в почти всички институции с началото на учебната година. Обвинени от прокуратурата, специализирана в борба срещу тероризма, са петима мъже и три жени, като всеки от тях е с чисто полицейско досие и без политическа принадлежност.

Всъщност те са обикновени граждани - продавач, управител, домакиня и съкратени от работа, а оръжията им се оказаха лютив спрей, боксове и ножове. Те замисляли акции чрез канал в социалната мрежа Телеграм и планирали как да ескалират протеста, планиран за уикенда.  

Антиваксъри предизвикаха безредици в Лондон (ВИДЕО)

Основният им противник се оказаха журналисти, които считали "проводник на COVID пропаганда", фармацевтичните компании и най вече политиците. Според арестуваните чрез т.н зелен паспорт се маргинализират от обществения живот неваксинираните. Именно чрез зеленото удостоверение властите успяха да активират масовата ваксинация и сред по-младите.

"Арестуваните са обикновени хора, а не са терористи, езикът им е доста махленски. Но все пак, те са планирали как да атакуват телевизионни екипи и  сгради на институциите. За тях журналистите и политиците са врагове. Планирали са да хвърлят по сгради различни предмети с дрон. Имахме сереозни мотиви да регираме, за да предотвратим подобни незаконни действия”, заяви Гуидо Д'Oнофрио от полицията на Милано. 

Репортер: Антоанета Николова