Вижте какво разказа тя пред Таня Иванова

След две години зад граница специално за „Събуди се" говори едно от емблематичните лица на българската политика - д-р Анастасия Мозер.

Тя е едно от емблематичните лица на българската политика. Родена е на 30 юни 1937 година в София. Дъщеря е на земеделския лидер д-р Г. М. Димитров и на Мария Димитрова. През 1962 година заминава за САЩ, където в изгнание живеят нейните родители. През 1991 година, след 28-годишно изгнаничество там, се завръща в България и участва активно в демократичните процеси у нас. Депутат е в четири поредни Народни събрания. Почетен председател е на Обединените земеделци.

Пред Таня Иванова Мозер разказа за пътя от жълтите павета до Съединените щати, коментира невидимия враг – COVID-19, както и политическата ситуация у нас.

"ЩРИХИ ОТ ЕДИН ЖИВОТ В ТРУДНО ВРЕМЕ": Спомените на Анастасия Мозер, събрани в книга

„COVID-19 е нещо, наистина непредвидимо и необяснимо, защото все още не могат да намерят източникът му, но съм много учудена, че при състоянието на нашата наука и медицина, все още не са се справили по-добре. Аз съм ваксинирана. Трябва да направим поне това, което зависи от нас и да покажем отговорност и към себе си, и към околните”, каза тя.

За политическата ситуация у нас, тя коментира: „Струва ме се, че винаги човек трябва да се надява, че разумът ще надделее. Спомняте, че когато бяхме в коалиция „Народен съюз”, нашият лозунг беше „Разумният избор”. Ние винаги сме били привърженици на разумното разрешаване на въпросите”.

И допълни: „Това, което сега мен ме обнадеждава е тази диалогичност на Кирил Петков и неговия колега, които са готови да подновят диалога в нашия политически живот. Според мен той беше изчезнал”.

Анастасия Мозер: За демокрацията трябва да се борим

Запитана дали има обратен път към властта за Борисов и неговата партия, тя отговаря: „Зависи от гласоподавателите. Не мога да не спомена, че той направи много. И не той, а неговото управление направи неща, които чакаха да бъдат направени от години като магистралите, метрото, международните връзки. Нека не забравяме, че той определено постави България на европейската карта. С инициативата за Западните балкани доста привлече вниманието, което е важно. Успя да поддържа добри връзки с Турция, а в този момент заради миграцията това не е лесен въпрос”.

„Разбира се, той си има своите грешки. Винаги съм казвала, че не обичам да критикувам неща, които не съм видяла лично аз. С нас не се е държал политически особено прилично, защото всеки път, дори и аз като съм тук, сме искали среща и той много недипломатично е отказвал да се срещнем и да поговорим”, добави тя.

„Ще предложа да потърсим среща с Кирил Петков и неговия колега, защото диалогът в едно общество е много важен. Ти нямаш нужда да ставаш коалиционен партньор, няма нужда да отговаряш, но може да разискваш политиката, което е нещо много важно, да чуеш лице в лице какво мисли другата партия и организация. Ще видим какво ще стане”, посочи Мозер.

Целия разговор гледайте във видеото.