Част от бившите управляващи направиха извънредно изявление във Варна

Политическите престрелки продължават и на екотема. Бившите управляващи от ГЕРБ направиха извънредно изявление във Варна заради кризата със заседналия кораб край Камен бряг.

Министърът на транспорта Христо Алексиев вече подписа заповед, с която разпореди незабавни действия по освобождаването на кораба, а на този етап може да се каже категорично, че от плавателния съд има изтичане на азотни торове. Какви са количествата и до колко е нарушена екосистемата все още няма отговор.

Опасенията от екокатасрофа остават. На този етап взетите проби от Басейнова дирекция не са готови. Корабът е наклонен наляво, но все още не е ясно каква е причината за това.

Взети са проби от водите в района на заседналия кораб край Камен бряг

От ГЕРБ разкритикуваха служебното правителство, като го обвиниха в бездействие.

„Хората са притеснени за своя поминък и за това престъпно бездействие на служебното правителство на президента Радев. Трябва да се отпуснат средства на Морска администрация, за да си свърши работата и да се направи план как корабът да бъде разтоварен, преди той да създаде по-голяма екологична катастрофа”, заяви Деница Сачева.

 

 

Заседналият кораб край Камен бряг се е наклонил

„Независимо от това дали собственикът иска да направи нещо или не, държавата трябва да се намеси. Смятам, че досега правителството трябваше да реши да направи нещо по въпроса - да се събере, да създаде кризисен щаб, в който да се вземат мерки”, каза Пламен Манушев.

От своя страна служебните ресорни министри отвърнаха на нападките и посочиха, че отговорни за изтеглянето на кораба са застрахователите и корабособственика.

"Не мисля, че е нормално те да хвърлят такива обвиниения. Пак казвам, при положение, че те по никакъв начин не са си свършили работата, за да има такава процедура и ресурс на обезпеченост в такава ситуация, а може би са били концентрирани малко повече върху възлагане на драгиране, например в пристанище Варна - без обществена поръчка", заяви министърът на транспорта Христо Алексиев.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев излезе със своя позиция по казуса. „Вече 5 дни и в момента отговорни за изтеглянето на кораба са корабособственикът и застрахователят. При липса на действие от тяхна страна, е необходимо Изпълнителна агенция „Морска администрация“ да се намеси и да проведе спасителна операция, като след това представи сметката на корабособственика”, се казва в нея.

„От 20 септември до днес регионалните структури на МОСВ са на мястото на инцидента, провеждат пробонабиране на морската вода в непосредствена близост до заседналия кораб и имат готовност за съдействие с оглед да не се допусне замърсяване на морската среда при провеждането на спасителни действия”, добави той.

Докато това се случи обаче водолази заснемат притеснителни кадри във водите около кораба.

"След огледа вече се разбра, че има теч на тора. Значи той вече се е разтворил във водата и излиза от носа, от някоя пробойна. Понеже беше толкова гъста материята, не можах да видя къде са пробойните, но ми стана ясно, че има теч", казва водолазът Найден Недев.

"Със сигурност ще има сериозни последствия, в бъдеще, може би, ще се наблюдава техният ефект. Зависи в какво количество ще попаднат", заяви доц. Николай Вълчев, директор на Институт по Океанология към БАН.

Потърсихме и позицията на президентството, но от "Дондуков" 2 отказаха коментар по темата.