Той ще трябва да изгради басейн на стойност 4 млн. лева

Търси се концесионер за емблематичната минерална баня в Банкя. Освен да я стопанисва обаче, той трябва да инвестира 4 милиона лева, за да построи балнео и спа център в сградата й, обявиха от Столичната община.

СНИМКИ ОТ БАНЯТА ВИЖТЕ ТУК

Иван Спасов още пази спомените от годините, в които пред банята се е извивала опашка от желаещи да се изкъпят.  Днес за банята в Банкя се търси концесионер, който от място за къпане, да я превърне в модерен спа център. Той обаче ще трябва да плаща концесионна такса от 220 хиляди лева годшно,  да построи басейн с дължина 25 метра, джакузи и малък детски басейн. 

"Преди да започне работа Комисията за подготвителни дейности за концесия направихме поредно представяне пред обществеността на възможностите за стопанисване и управление на банята. Получихме категорична подкрепа да вървим към концесия на строителство, защото именно изграждането на голям басейн ще осигури достъп до минералната вода на повече потребители. Такъв е моделът на успешно работещите бани в Европа. Надявам се на конструктивен дебат в комисиите на СОС, както и в зала". Това заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Ана Стойкова пред журналисти по повод внесения в СОС доклад за концесията за строителство на балнеолечебен и спа център.

Изискванията, на които кандидатите трябва да отговарят, са да имат опит в спа и балнео услугите. Срокът на концесията ще бъде 20 години - максимално допустимият срок по закона за културното наследство. Минималната концесионна такса ще е 220 хиляди лева на година. 

След като беше оставена да се руши над 17 години, банята беше реставрирана за 8 милиона лева. Така прочутата Царска баня, отново върна предишния си блясък. По думите на кметът на Банкя Рангел Марков, през 2007 г. символът на Банкя е бил в изключително тежко състояние и дори е представлявал опасност за преминаващите покрай него граждани.

"Днес сградата е реставрирана, а знакови елементи от фасадата са облагородени. Всички хора от района искат отново да посещават банята", казва Марков.

Общинският съветник Симеон Колев смята, че същото трябва да се случи и с Централната минерална баня, за да може столичани и гостите на София да използват минералните блага на града.

В много малко бани минералната вода се ползва поточно. В Банкя минералната вода стига първо до басейна, а след това за отопление на цялата сграда. В същия този басейн е снимана и емблематичната сцена от филма "Бай Ганьо в банята", в която Георги Калоянчев скача във водата.   

Първото нещо, което ще вижда всеки, който влезе в банята, е старата декорация на тавана. Оставена, за да ни припомня миналото. Очакванията са банята да заработи през следващата година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.