Те се заканиха, че ще протестират всеки ден

Четвърти национален протест на пътните строители. Тази сутрин те блокираха с тежка техника центъра на София.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Организаторите настояват за оставката на регионалния министър Виолета Комитова и обявиха, че прекратяват диалога с министерството, докато тя е начело. Готови са на преговори само с премиера Стефан Янев. Тази сутрин от браншовата камара внесоха писмо в МС с настояване за среща и диалог с премиера.

Чуха се и заплахи за ежедневни блокади до разрешаването на проблемите.

Проливният дъжд в София не спря недоволството. Малко след 08:30 часа служители на пътностроителни фирми и тежки камиони блокираха Триъгълника на властта.

Проливният дъжд в София не спря недоволството. Още по тъмно тежката техника беше подредена в колона на входа на София, на бул. „Цариградско шоке”. Малко след 08:30 часа служители на пътностроителни фирми и тежки камиони блокираха Триъгълника на властта.

Тежка техника и 3000 души на протеста на браншовата камара "Пътища" утре в София

Строителните работници заявиха, че искат държавата да им изплати парите, които им дължи. Някои от тях не били получавали заплата от месеци.

От Браншова камара пътища искат оставката на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

„Безотговорното поведение на госпожа Комитова не ни дава друга алтернатива, освен да поискаме нейната оставка. Държа да подчертая, че в това наше искане ни подкрепят и Камарата на строителите в България, и неправителственият сектор. Тези протести ще продължат, докато не получим справедливо решение на нашите искания. От днес всеки ден протестът ще бъде с тежка механизация и хора. Каквито и глоби да наложи СДВР, те са нищожни, в сравнение с 900-те милиона лева, които ни дължи държавата. Ще сме тук всеки ден, докато министър-председателят  на България не се срещне с нас. С госпожа Комитова и нейния екип прекъсваме всякакъв диалог. За мен само в кабинета на премиера можем да намерим решение на проблемите’’, заяви пред NOVA Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара „Пътища“.

 

„Ако исканията ни не бъдат чути, всеки следващ протест ще викаме по-силно, за да може да бъде чуто гласът на българския строител”, заяви Георги Златев от Браншова камара „Пътища”.

А ако не бъде чут гласът на строителя, те са готови и на крайни действия.

„Следващите ходове са валяци, багери и изкопване на жълтите павета”, заканва се Берхан Али.

Комитова: Не сме сигурни дали протестиращите не са получавали заплати 

А от полицията се заканиха, че ще глобяват шофьорите с тежката техника, защото камиони не се допускат в центъра на града.

Пътните строители са категорични, че ще се връщат на жълтите павета всеки ден, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Около 12:00 часа тежката техника започна да се изнася поетапно.

 

 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.