Заловени са двама нарушители

Акция срещу незаконните таксиметрови превози в София. Резултатът - бяха заловени двама шофьори, единият извършил курс с личен автомобил, а другият със служебен. Колите са спрени от движение за срок до 1 година, а шофьорите могат да останат без книжка за същия период от време.

С таен клиент, който си е поръчал такси през мобилното приложение - така службите стигат до поредните двама шофьори, които превозват пътници незаконно в София. „Единият - с частен автомобил, другият - със служебен”, поясни Надя Петрова от Икономическа полиция ГДНП Национална полиция.

КАТ с нова акция, проверяват камиони и автобуси

Шофьорите не са издали и касови бележки за извършения превоз. Санкционирани са на място. „Следва сваляне предната табела на автомобила, спирането му от движение за срок до 1 година, както и отнемане на книжката за срок до 1 година”, заяви Бойко Рановски от „Автомобилна администрация”.

Така те могат да носят и наказателна отговорност. Клиентите пък използват улугата заради ниската цена, казват от полицията. „Не плащат начална такса за пристигане на таксито, могат да избират и с какъв автомобил да пътуват. Цената е водеща тук”, каза Надя Петрова.

Спецоперация срещу нерегламентирани таксиметрови превози в София (СНИМКИ)

Въпреки цената, услугата крие големи рискове за пътниците. „Превозите се извършват от лица, които не знаем в какво физическо състояние са, психическо , годни ли са за шофьори и дали не са употребили алкохол, наркотични вещества. Констатирали сме, че има родители, които качват децата си в такива коли”, коментира Петрова.

Затова полицията работи по въпроса приложението да бъде деактивирано. „Уводомявали сме ГДБОП. Има преписка в прокуратурата, но това приложение продължава да работи”, посочи Бойко Рановски.

Акциите на полиция, данъчни и „Автомобилна администрация" - продължават.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.