Това е равносметката на Сдружението за модерна търговия

В пандемичната 2020 година назначаване на служители и ръст на заплатите. Това е равносметката на Сдружението за модерна търговия, в което участват някои от най-големи търговски вериги.

Ръстът в броя служителите е с малко над 1100 души. Така от близо 21 000, назначените във веригите магазини са станали над 22 000.

През миналата година възнагражденията им са скочили с между 4 и 10%. А дори не липсвали и бонуси за работещите на първа линия.

Освен големите вериги, все повече нови служители се наемат и в добивните предприятия и, разбира се, в IT сектора, където и заплащането е най-примамливо.

„В големи центрове – София, Варна, Пловдив – са с много високи заплатите. Когато се появят 2000 нови млади хора, наети в информационните технологии в Пловдив, средната заплата скача много, тъй като те получават 2500 лева – двойна заплата на това, което е в индустрията”, обясни Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.