На първото дело обвиняемият поиска съкратена процедура

Продължение на случая с убитото 8-годишно дете в Мездра. Проговори защитата на обвиняемия баща, държал неправилно оръжието и боеприпасите си, без да ги заключва и така станал причина синът му да гръмне с пушка в дома му свой приятел.

„Този случай е прецедент в криминалистиката на България и в съдебната практика с оглед действията на подсъдимия”, смята дядото на детето.

Съдът решава по случая с убитото 8-годишно дете в Мездра

Вече 10 месеца след фаталната вечер на иначе тихата уличка в Мездра семейството на 8-годишния Томи търси възмездие за смъртта му. Търси отговорност от бащата, който държал незаключени 4 огнестрелни оръжия и боеприсите за тях. Според източници на NOVA патрони имало в джобовете на яке, което висяло на закачалка.

На първото дело обвиняемият поиска съкратена процедура. Това намали присъдата от 9 на 6 години лишаване от свобода. Прокуратурата не протестира, защото това е максималното наказание по Закона за съхранене на оръжие и боеприпаси, и то в случаи, в които подобно нехайство стане причина за смърт. Роднините на загиналото дете обаче не са съгласни и обжалваха. Обжалва и осъденият, което пък за пръв път след толкова много време стана причина пред камера да бъде изказано и това, което мислят той и защитата му.

„Нашето виждане е, че в присъдата се съдържат някои недостатъци, посочили сме ги подробно. Те са строго специализирани и не ми се ще да ги изказвам, но така или иначе искаме ревизия и поправка на тези недостатъци, които биха довели до по-различен изход относно размера на наказанието. Наказанието е едно. То е предвидено в закона, но не се съгласяваме с неговия размер”, казва адвокат Явор Нотев.

Семейството на мъртвото дете обаче няма предвид неправилното съхранение на оръжието и боеприсапасите, а нещо друго, което никой законов текст не визира.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.