Държавният глава поднесе венец пред паметника на летците в центъра на София

"Защитата на удължаването на срока на работа на българските въглищни централи е кауза, която съм приел", това заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава коментира Зелената сделка, по която днес разговори в София ще се водят между служебния премиер Стефан Янев и заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, на която страната ни ще се опита да защити срока до 2040 г. за въглищните централи.

„Ще направим всичко възможно, това е кауза, която и аз съм приел. Неслучайно на майския съвет на ЕС, на който присъствах, направих така, че заедно с други държави като Полша, Гърция, Унгария, ние премахнахме цялата точка от декларация, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход. Да, трябва да трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена. Ще отстояваме нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, нашите мощности в енергийната ни система. Дават онзи микс, от който България има нужда и няма с какво да заменим“, коментира Румен Радев.

Тимерманс: Растежът трябва да зависи от възобновяеми източници, не от изкопаеми горива

Държавният глава поднесе венец пред паметника на летците в центъра на София, по повод на професионалния им празник.

„Искам да поднеса днес своето възхищение и благодарност към хората със сини пагони, които не само пазят и развиват тези богати традиции, но и които с много всеотдайност, интелект и отговорност се справят с предизвикателствата, работят във все по-сложна среда и сложни технологии, отстоявайки въздушния суверенитет, свободата и достойнството на България. Военновъздушните сили имат своите предизвикателства, но най-важното е, че хората са мобилизирани, гледат към утрешния ден и вярвам, че модернизацията ще настъпва все по-силно“, каза по този повод Румен Радев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС