Зам.-председателят на ЕК присъства на „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“

„Трябва да стигнем до един момент, в който икономиката, растежът и благосъстоянието на хората не зависят вече от изкопаеми горива, а от възобновяемите енергийни източници”. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ в София.

Според Тимерманс възобновяемите енергийни източници поевтиняват ежедневно. „Въпросът, който стои, е как да създадем по-добро бъдеше за въглищните райони в Европа. Към този момент имам 30 такива. Дългосрочното им бъдеще не може да бъде обвързано с добива на въглища. Необходими са по-добри работни места, социално и икономическо развитие в тези региони“, поясни зам.-председателят на ЕК, цитиран от Агенция „Фокус”.

Служебният премиер Стефан Янев се обяви за плавен преход към зелена енергия. Той подчерта, че българската икономиката е енергоемка и зависима от въглищата. Страната ни също така е сред най-засегнатите от прехода към неутрална икономика заради своята зависимост от фосилните горива.

„Общините и бизнесът се нуждаят от помощ, за да се адаптират към зеления преход“, каза той и добави: „Преходът може да бъде успешен, само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка отделна държава и че ще бъде споделен като приоритет от гражданите“.

Атанас Пеканов също се включи в конференцията "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България".

"Твърде дълго в България избягвахме трудните теми като климатичната криза. Това е типичен пример за пазарен провал, от който, без сериозни интервенции, нещата няма да се случат и няма да стигнем до правилното решение. Трябва да разберем притесненията на гражданите във въглищните региони за тяхното препитание и бъдеще. Нужни са ни компенсиращи механизми и инструменти, за да им окажем подкрепа", каза вицепремиерът по управление на европейските средства.

"Механизмът "Следващо поколение Европейски съюз", в рамките на който се развиват Плановете за възстановяване и устойчивост, е правилният подход за икономическо възстановяване. С механизмите на Плана успяхме да повишим средства за изграждане на мощности с възобновяема енергия", каза още Пеканов.

За да превърнем предизвикателствата във възможности, са необходими инвестиции и реформи, като ключова роля имат науката и иновациите, каза еврокомисарят Мария Габриел днес на конференцията в София "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България".
Габриел посочи, че основният въпрос е как предизвикателствата, свързани със зеления преход, да се превърнат в стратегия за растеж, в стратегия за работни места, с ясното усещане във всеки един регион в Европа, че става въпрос за справедлив процес, който носи полза на хората.
Тя обърна внимание на инвестициите, с които разполагаме чрез програмите "Хоризонт Европа" и "Еразъм+".

Еврокомисарят отбеляза още необходимостта от инвестиции в образование и умения във връзка със създаването на нови зелени работни места.

След своето участие в конференцията министър-председателят Стефан Янев се срещна със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

Във фокуса на разговора бяха актуални теми в контекста на „зеления преход”, перспективите пред неговото реализиране и националните предизвикателства и възможности в това отношение. Акцент бе поставен върху Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на България с оглед неговото финализиране и представяне пред Европейската комисия. В тази връзка премиерът Янев призова за бърз подход по отношение на последващото му разглеждане, доколкото следва своевременно да се пристъпи към неговото изпълнение, каквото е и очакването на българските граждани. Той подчерта, че без значение от спецификите на политическата ситуация у нас, реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост е изключително важно за хората. В тази връзка заместник-председателят на Европейската комисия Тимерманс се ангажира, че в хода на прегледа и анализа на националния ПВУ ще бъде отчетена специфичната ситуация, в която страната ни се намира, както и предизвикателствата, пред които е изправена.

По време на разговора премиерът Янев подкрепи виждането, че солидарността следва да бъде основен принцип в рамките на ЕС, но същевременно подчерта необходимостта от гъвкавост, така че да се намират най-правилните решения. В този контекст Янев даде пример със сложната ситуация, в която се намира България и в контекста на ангажиментите по изпълнението на „Зелената сделка“, и с оглед на функциите, които се налага да изпълнява кабинетът, които не са типични за служебен такъв. По отношение на предстоящото заседание на Европейския съвет, в рамките на което лидерите от ЕС ще обсъдят рязкото покачване на цените на енергията и мерките, които могат да бъдат да приложени в това отношение, премиерът изрази очакване да се вземат гъвкави и осезаеми решения.

По време на дискусията Тимерманс обърна внимание на предстоящата Конференция по Рамкова конвенция на ООН за изменението на климата - COP 26, която ще се проведе в Глазгоу в периода от 31 октомври до 12 ноември 2021 г. и на която ще се поставят важни въпроси, имащи отношение към прехода и ограничаването на въглеродните емисии.

В хода на разговора Янев обърна внимание на ядрената енергетика като важен компонент в енергийния микс и устойчив фактор за изграждане на нисковъглеродна енергийна система, наред с възобновяемите източници. В този контекст бяха обсъдени ролята на природния газ като преходен енергиен източник и перспективите по отношение на използването на водорода.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.