Очаква се лидерите да обсъдят мерки за справяне с проблемите

Цените на природния газ и електричеството са сред водещите теми на срещата на лидерите на Европейския съюз. 27-те държави се събират днес, за да обсъждат мерки за справяне с ценовия удар.

ЕК предложи мерки срещу високите цени на енергоносителите (ВИДЕО)

Могат ли временни решения като сваляне на акцизите да дадат ефект и какво друго би могло да се направи, за да няма високи сметки за гражданите - това са само част от въпросите на днешния съвет.  Отново се надигна и старият спор за въвеждането на мерките от Зеления план на Евросъюза. Полша призова промените да бъдат отложени, защото ощетяват страни, които разчитат основно на въглища. България е представена от президента Румен Радев.

„Приоритетът ни е да облекчим уязвимите семейства и малки и средни бизнеси. Някои мерки вече бяха взети, в рамките на сегашните правила в Евросъюза. Държавна помощ, целеви плащания на потребители, намаляване на акцизи и други налози - всичко това вече се прави”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.