ЦИК е сключил договор със "Сиела Норма" за нови 1600 устройства

Няма да се изисква зелен сертификат при гласуване, нито от избирателите, нито от членовете на СИК на изборите на 14 ноември. Това съобщиха от ЦИК по повод новите мерки, влезли в сила от днес.

От Комисията заявиха, че във вторник е сключен договор със „Сиела Норма“ за доставка на още 1600 устройства за гласуване. Те трябва да пристигнат до 31 октомври. Подписан е договор и за хартиените бюлетини. Предстои отпечатването им - по 7,3 млн. за всеки от двата вота.

ДЕМОНСТРАЦИЯ: Как да гласуваме с машина на вота 2 в 1 (ВИДЕО+СНИМКИ)

"До момента са подадени малко над 56 000 заявления за гласуване в чужбина", обясни Росица Матева, говорител на ЦИК.

На сайта на комисията ще бъде качен симулатор на машинното гласуване, а утре ще бъдат доставени 280 машини с инсталирана демо версия за гласуване. По думите на Матева разписките ще бъдат с различна дължина, за да се различават, дори и сгънати. Те ще се пускат в една и съща кутия.

По темата с преброяването на разписки, Матева уточни, че все още няма решение дали то ще се прави на тези избори.

Говорителят на ЦИК подчерта, че в 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде поставено и второ устройство. За секциите в чужбина все още не е взето решение.

"Шест наблюдателски организации са регистрирани до момента, както и две международни. Няколко жалби са постъпили през изминалата седмица", казаха още от ЦИК.

И на предстоящите избори – Виктория ще участва. Като доброволец в секция във Великобритания. Роля, в която е била и на вота през юли.

На 14-ти ноември обаче Виктория очаква да има по-малък брой наши сънародници, които да наблюдават вота отвътре.

„За жалост имаме отказали се доброволци, които да участват в изборните секции. Те са изключително притеснени поради факта, че ще стоят до ранните часове на следващия ден, след изборната нощ”, казва Виктория.

По-малкото доброволци не означават по-малко секции. Въпреки, че по брой заявления за гласуване в чужбина - числата са по-ниски от тези на изборите през април и юли.

„С пет хиляди са по-малко заявленията на тези избори, но това не мислим, че ще се окаже от съществено значение за гласоподавателите”, смята Виктория.

 

 

„По-малък е броят подадени заявления около 20 000 е разликата. 56668 срещу 71 218 – за юли”, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Този път заявленията няма да играят ключова роля в откриването на секциите. Защото Централната избирателна комисия ще разкрие сигурни 670 секции в чужбина.

И у нас, и в чужбина обаче – най-задаваният въпрос е – ще се иска ли „зелен сертификат“, за да отидеш да гласуваш. Или да бъдеш член на секционна комисия.

От ЦИК посочват още, че по-голямата част от членовете на комисиите са ваксинирани. И уверяват, че ще се спазват всички противоепидемични мерки в деня на вота.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.