Това съобщават от "Информационно обслужване'

Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, бе съпроводено със злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система (НЗИС). Това съобщават от "Информационно обслужване". В рамките на 24 часа към портала беше насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps. Това наложи прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги. Не са отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

Ще удължат срока на сертификата за преболедували

“Информационно обслужване” АД разполага със специализирани и ефективни средства за противодействие на подобни злонамерени акции, които позволиха да продължи издаването на зелени сертификати, въпреки някои известни забавяния. В първите часове след оповестяването на мерките на 20.10.2021 г. бяха издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати – над 106 000. До 15.00 днес са изтеглени над 64 000 сертификата. В момента системата издава над 15 000 документа за час.

Зам.-здравен министър: До 4 седмици учителите и държавните служители - също със зелен сертификат

Източниците зловредния трафик, който се опитва да наруши нормалното функциониране на системата, са заразени компютри и Интернет свързани устройства по целия свят:

Степента на информационната сигурност в България не е на необходимото ниво, поради което от адресите на множество легитимни потребители – болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители към НЗИС се наблюдава зловреден трафик. Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата.

Екипите на “Информационно обслужване” АД продължават да работят активно за осигуряването на работоспособността на НЗИС и всички услуги, поддържани от компанията, както и за идентифициране и неутрализиране на източниците на заплахи.

„Информационно обслужване“ АД поднася своите извинения на всички медицински лица и граждани, които имаха затруднения с използването на Националната здравно-информационна система и благодари на технологичните ни партньори за помощта, която ни оказват при неутрализирането на злонамерените действия.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.