Документът, който се издава след първа игла, ще важи като зелен сертификат

Срокът на сертификата за преболедуване на COVID-19 вероятно ще бъде удължен от 6 на 12 месеца, като удължаването ще важи за рамките само на нашата страна. До края на деня ще бъде обявено дали това предложение на здравните власти е прието окончателно. Това стана ясно по време на брифинг на здравните власти.

Зелените сертификати влязоха в сила

Документът, който се издава след поставяне на първа игла от ваксина срещу COVID-19, ще важи като зелен сертификат. Той ще е валиден един месец, докато се постави и втората доза и се издаде обичайния документ, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Значително се повиши интересът към ваксинация и поради това, че повечето хора искат бързо да си извадят сертификат, те се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме, за нуждите на нашия противоепидемичен контрол, при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини документът, който се издава, да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от двудозова ваксина, той ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква зелен сертификат. Това е практика, която се прилага в много страни. Това не е наша иновация”, каза той.

До неделя включително, при проверка на РЗИ и при установяване на нарушение, ще се издава само предписание за такова, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

„Дотогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, е, че ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служители да се възползват от тях преди работа”, каза още той. Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани.

Тестовете, които се правят на работното място, няма да важат за никъде другаде и няма да се регистрират в общата система, обявиха още здравните власти. Ако работник иска да се тества, за да ползва документа за друго място, трябва да го направи в лицензирана лаборатория. Резултатът от теста, направен на работното място, служи само като пропуск, обяви Стойчо Кацаров. Такива тестове ще бъдат предоставени и на домовете за възрастни хора.

Зам.-здравен министър: До 4 седмици учителите и държавните служители - също със зелен сертификат

Тестове ще получат и всички лаборатории в страната, чрез обвързване с договор, в който ще бъде записана пределна цена за всички. Тази цена не е договорена още, но и това ще бъде уточнено в рамките на днешния ден.

 

 

Относно държавната администрация здравният министър обяви, че се обмисля хората, които са на гише и обслужват граждани, да бъдат ваксинирани. „Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение”, обясни д-р Кацаров.

Той коментира и мерките, засягащи учебния процес. „Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели, ще сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи”, каза той.

 

Служебният премиер също коментира новите мерки за справяне с пандемията. "Намираме се в тежка ситуация и това не е спекулация. Не очаквайте от мен да се опитвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границите на своя капацитет. Въведените от Здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори", заяви Янев.

Той бе категоричен, че локдаун няма, въпреки спекулациите.

"Да, може да бъдем критикувани за необходимото време за съответните системи, но налагането на заповедта ще започне от следващата седмица, за да може хората да се подготвят по адекватен начин. Това, което предприемаме като временна мярка, е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система. Алтернативата е да затворим държавата", уточни още Янев по повод въвеждането на зеления сертификат.

"Аз съм готов да понеса отговорността, както всеки един от членовете на служебния кабинет. Въпросът е дали всеки един от нас може да носи отговорност за своя живот и живота на ближния. Затова ви призовавам за търпение, солидарност и съпричастност, за да може бързо да се върнем към нормалността", призова Стефан Янев.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.