Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че стартират план, с който да се намали обезлесяването

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви в четвъртък, че Съединените щати скоро ще стартират регионален пакт за намаляване на обезлесяването в Амазония, за да се борят с ключов фактор за изменението на климата.

По време на посещението си в Колумбия, седмици преди срещата на високо равнище на ООН за климата в Глазгоу, Блинкен разгледа оранжерия в ботаническата градина на Богота, където видя подкрепяни от САЩ проекти за насърчаване на производството на шоколад, туризма и други индустрии, а не на дърводобива.

"Можем да постигнем значителни успехи в справянето с климатичната криза", каза Блинкен, цитиран от АФП.

Блинкен заяви, че Съединените щати ще финализират в близките дни ново регионално партньорство, специално насочено към справяне с обезлесяването, обусловено от стоките.

Инициативата ще предостави на компаниите приложима информация, за да могат те наистина да намалят зависимостта си от обезлесяването, каза Блинкен.

Мистериозната Амазония: Тайни и богатства (ГАЛЕРИЯ)

Той заяви, че пактът ще включва и финансова подкрепа за подпомагане на управлението на защитените местни територии и за подпомагане на поминъка на земеделските стопани.

Дъждовните гори са от решаващо значение за околната среда, тъй като служат като огромни поглъщатели на въглерод, но емисиите на парникови газове от изгарянето и промишленото земеделие в Амазония са по-големи от общите годишни емисии на Италия или Испания.

Най-голямата държава в Амазония е Бразилия, където президентът Жаир Болсонаро подкрепя голямото земеделие в гората и е обвиняван в подстрекателство към убийства на защитници на околната среда.

Амазония е изгубила 10 000 кв./м гора за една година

Администрацията на президента Джо Байдън ухажва Бразилия преди срещата на върха COP26 в Глазгоу с надеждата да постигне напредък, като по време на посещението си в Богота Блинкен отказа да отговори на въпрос относно опасенията за досието на Болсонаро.

Колумбия, която е близък съюзник на САЩ, има едни от най-амбициозните цели в областта на климата в Латинска Америка, като президентът Иван Дуке цели нулево обезлесяване до 2030 г.

Блинкен, който приветства Дуке по време на посещението му, въпреки критиките от страна на някои леви в САЩ по отношение на полицейската бруталност, заяви, че президентът е показал забележително лидерство по отношение на климата и че отборът на Колумбия се представя много силно преди срещата в Глазгоу.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС