Природозащитни организации искат 80% от региона да бъде поставен под защита до 2025 г.

Между август 2020 г. и юли 2021 г. в Амазония са били изгубени 10 476 квадратни километра гора, съобщи природозащитната организация Световен фонд за дивата природа (WWF). Данните са на института Имазон в бразилския град Белем и бяха обявени в Деня на Амазония.

Регионът преживява най-високите равнища на обезлесяване и на горски пожари от години. Същевременно големи части от Бразилия в момента са изправени пред недостиг на вода и пред суша.

Унищожаването на Амазонските гори продължава с бързи темпове

„Ако изгубим Амазония, ще изгубим едно от най-големите депа на въглерод на планетата", каза Дирк Емберт, експерт по Южна Америка в WWF-Германия, говорейки за преломната точка, след която регионът ще се превърне в степ.

Критиците обвиняват десния президент на Бразилия Жаир Болсонаро, че създава атмосфера, в която земеделците се чувстват все повече насърчавани да завладяват земи за селскостопански цели.

Амазония се простира на територията на девет държави в Южна Америка. Организации на коренното население в Южна Америка настояха на конгреса на Международния съюз за защита на природата (IUCN) в Марсилия 80 процента от региона да бъде поставен под защита до 2025 г. Освен това те искат сами да управляват новите защитени зони.

Скорошни проучвания на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) показват, че организациите на коренното население са най-добрите пазители на горите, когато става дума да борба с увреждането на околната среда и с климатичните промени.