2020 година е била бедствена, смятат експерти

Унищожаването на амазонската гора се е увеличило със 17% миналата година, съобщи Фондация „Томсън Ройтерс”. Пожарите, говедовъдството и дърводобивът са причините за това горски масиви с площта на Салвадор (20 742 км²) да изчезнат.

Обезлесяването на Амазония е равно по площ на размерите на Испания

Загубата на първична гора e достигналата третата си най-висока годишна стойност от 2000 г. насам с унищожаването на 2,3 милиона хектара гори на територията на девет държави.

„2020 година, която бе доминирана от COVID-19, се превърна в бедствие и за амазонската гора", каза Мат Файнър, ръководител на проекта за сателитно наблюдение на горите в неправителствената организация „Амазон консървейшън”.

Горските пожари в Амазония – все повече през 2019 г.

Боливия, Еквадор и Перу регистрират исторически високи нива на унищожаване на гори, а Бразилия отчита „поредна лоша година” със загубата на над 1,5 милиона хектара първична гора, каза Файнър.

След Бразилия, по унищожаване на тропическите гори, се нареждат Боливия, Перу и Колумбия, следвани от Венецуела и Еквадор, сочи доклад, базиран на анализ на данни от университета на Мериленд.

Източник: Снимка: IStock