Гърция и Франция сключиха през септември стратегически пакт за военно и отбранително сътрудничество

Министърът на отбраната на Турция заяви, че създаването на съюзи извън НАТО ще навреди на организацията, според коментари, публикувани в събота, след като Гърция и Франция сключиха пакт за отбрана миналия месец.

Съюзниците от НАТО Гърция и Франция сключиха през септември стратегически пакт за военно и отбранително сътрудничество, който включва поръчка за три френски фрегати на стойност около 3 млрд. евро.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви този месец, че споразумението ще позволи на двете държави да си идват на помощ в случай на външна заплаха.

"Като се има предвид, че сме в НАТО, всеки трябва да знае, че търсенето на различни съюзи извън него ще навреди както на НАТО, така и на двустранните ни отношения и ще разклати доверието", заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар пред репортери след срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел тази седмица.

Коментарите бяха публикувани от турското министерство на отбраната.

Гърция и Турция са в противоречие по отношение на континенталните си шелфове и морските си граници. По-рано тази година те подновиха проучвателните контакти по споровете си и Акар заяви, че е имал конструктивна среща с гръцкия си колега.

"Имахме положителни, конструктивни разговори с гръцкия министър на отбраната. Очакваме да видим положителни резултати от тези разговори през следващия период", каза Акар.

Отделно от това Акар заяви, че е започнала "техническа работа" по получаването на изтребители Viper F16 от САЩ, както и по модернизирането на военните самолети, с които Турция вече разполага.

Тази седмица Съединените щати не потвърдиха коментара на президента Тайип Ердоган, че Вашингтон е направил предложение на Анкара за продажба на изтребители F-16, но добавиха, че не са отправяли към Турция предложение за финансиране на бойните самолети.

В неделя Ердоган заяви, че Съединените щати са предложили продажбата на изтребители F-16 на Турция в замяна на инвестициите ѝ в програмата F-35, от която Анкара беше отстранена, след като закупи системи за противоракетна отбрана от Русия.

Източник: БГНЕС