Цената на газа и електроенергията расте от месеци

Девет държави от Европейския съюз заявиха, че няма да подкрепят предложение за реформа на пазара на електроенергия в ЕС, съобщи Ройтерс. Някои държави от ЕС, сред които Испания и Франция, са призовали Брюксел да преразгледа правилата за пазара на електроенергия в Общността поради нарастващите цени на газа и електроенергията.

И днес не станаха ясни мерките за помощ в сектор „Енергетика”

Според Ройтерс обаче редица страни от ЕС са против подобно предложение. Те са излезли със съвместно изявление, в което се казва, че "не могат да подкрепят никакви мерки, които противоречат на вътрешния пазар на газ и електроенергия". Това изявление е подписано от Австрия, Германия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург, Латвия и Нидерландия.

"Тъй като глобалните причини доведоха до повишаване на цените на енергията, трябва да бъдем много внимателни, преди да се намесваме в устройството на вътрешните енергийни пазари", цитира агенцията думите на страните.

Цената на тока и мерките срещу COVID скараха Радев и Борисов

Вместо такива реформи, в съвместен призив държавите призовават Брюксел да предприеме повече мерки за пестене на енергия и за постигане на целта за 15-процентно консолидиране на пазара на електроенергия в ЕС до 2030 г.

От средата на септември цената на газа на европейските спот пазари остава постоянно над 1000 евро за 1000 куб. м, което е безпрецедентно за ЕС. Европейската комисия изчислява, че годишните сметки за енергия на европейските граждани в някои страни вече са нараснали с 500-600 евро, което надхвърля възможностите на цели групи от населението да ги плащат. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС