Мъжът е бивш топ мениджър на фалиралата Смоленска банка

Телата на мъж, жена и дете бяха открити в апартамент в западната част на Москва. Те се оказаха бившият топ мениджър на фалиралата Смоленска банка Михаил Яхонтов, съпругата му и осемгодишният му син, според съобщения в медиите. Яхонтов имаше дългове в размер на повече от 8 милиарда рубли.

Откриха труп на мъж във Врачанско

„Убитият е бившият заместник-управител на московския клон на Смоленска банка Михаил Яхонтов, съпругата му и осемгодишното им дете“, каза пред ТАСС източник от правоохранителните органи. Това съобщава и източник на Интерфакс. Яхонтов преди това беше съден за присвояване и умишлен фалит. Мотивите за убийството се установяват, "разглеждат се няколко версии, включително и финансовата", каза събеседникът на ТАСС.

„Убитият мъж вероятно е бил банкер“, каза източник на РИА Новости. По предварителна информация възрастните жертви имат прободни рани, при детето е налице нараняване на врата.

Представителят на московския отдел на МЦР Юлия Иванова потвърди само, че телата на жена, мъж и дете с признаци на насилствена смърт са открити в апартамент в жилищна сграда на улица Мосфилмовская във вторник следобед. Образувано е наказателно дело за убийство на две или повече лица. Представителят на московската прокуратура Людмила Нефедова каза, че починалият мъж е на 57 години, жената е на 39, а детето е на осем.

Стрелба в университет в Русия, има убити и ранени (ВИДЕО)

През март 2016 г. беше заведено наказателно дело по част 4 на чл. 160 от Наказателния кодекс на Руската федерация срещу бившите заместник-управители на московския клон на Смоленска банка Михаил Яхонтов и Роман Шчербаков, както и собственикът на банката Павел Шитов.

Според разследващите, след като научило, че Централната банка ще отнеме лиценза на Смоленска банка, нейното ръководство спряло обслужването на клиентски сметки, позовавайки се на технически повреди, пише „Комерсант“. Лицензът е отнет още през декември 2013 г., през февруари 2014 г. банката е обявена в несъстоятелност.

Следствието твърди, че подсъдимите чрез московския клон са придобивали необезпечени ценни книжа от контролираните от тях фиктивни фирми, отпускали са заеми на фирми-еднодневки и са отчуждавали недвижими имоти в тяхна полза. След фалита банката остана в дълг към кредиторите в размер на повече от 19 милиарда рубли.

Ден на траур в Русия след стрелбата в училище (ВИДЕО+СНИМКИ)

Яхонтов беше арестуван. Той беше обвинен в това, че заедно със свои съучастници малко преди краха на банката изтеглил от там над 600 милиона рубли по сметките на контролирани чуждестранни компании. Шитов се издирва.

През март 2019 г. Яхонтов, Шчербаков и трима други обвиняеми бяха осъдени, съдът ги намери за виновни за голямо незаконно присвояване и умишлен банкрут на банката. Яхонтов получи шест години в колония с общ режим. По това време те вече са излежали част от срока си в следствения арест. Кога Яхонтов е бил освободен, медиите не съобщиха.

Според аналитичната система СПАРК, през юни тази година съдебните изпълнители започнаха изпълнително производство срещу Яхонтов за принудително взискване на повече от 8,4 милиарда рубли със съдебно решение от 2019 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС