Мъжът е в болница с травма на главата

Глоба ще отнесе домоуправителят на блока в „Сухата река”, след като козирката на входа падна и го рани. Инцидентът стана в понеделник вечерта. Пострадалият е в болница с травма на главата.

Според контролните органи раненият е отговорен за инцидента, защото хората от блока опитали сами да оправят козирката, а не наели фирма за ремонта.

Козирка на вход се срути в София, има пострадал (ВИДЕО+СНИМКА)

Понеделник вечерта домоуправителят на вход В в блок 18 в „Сухата река” и негов съсед сами ремонтират бетонната козирка до входа. Внезапно тя рухва. 

„Започнаха да правят ремонт, тъй като едната стена, която в момента я няма, беше обрушена от дъждовете, и от течовете на козирката. Очакваше се, че това нещо  може да се случи по всяко едно време”, заявява Любомир Серафимов, живеещ във входа.

Решението двама души от блока да правят ремонта, е взето на общо събрание на входа.

Предполага се, че това нещо е хванато с арматурни железа за полуетажа, никой не може да очаква, че това нещо лежи на полуразрушената тухлена стена”, смята Любомир Серафимов.

Има ли виновни за инцидента с козирка на вход в София?

За да не стане друг инцидент, тази сутрин на помощ се притекоха аварийните екипи на общината.

„Ние махнахме плочата, защото е опасно влизането. Сега ще разкъртим козирката, защото това е мазилка само, която за мен също е опасно, така че и нея ще я разкъртим отдолу”, обясни Красимир Димитров, „Аварийна помощ и превенция”, Столична община.

Въпреки добрите намерения, домоуправителят - освен ранен, ще бъде глобен.

„Отговорността трябва да поеме този, който си е позволил да прави този ремонт. Само и изцяло. Няма как някакъв административен орган да върви по всички сгради и еднофамилни къщи и да гледа кой е започнал да прави някаква щуротия”, заяви арх. Влади Калинов, началник на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК).

Дори след този инцидент, нито една институция у нас не знае колко и кои са опасните сгради в страната. Причината – няма задължение да са с така наречените технически паспорти.

„Има някои, които са видимо зле, и се вижда, че са опасни. По-голямата част от сградите имат скрити проблеми. Ако не се направи подробен технически паспорт, няма как да се види дали са опасни”, заяви инж. Йордан Николов, строителен инженер, Българска асоциация за изолации в строителството.

Така, оказва се, контролът е почти невъзможен.

„Биха могли да извършват контрол, ако имат някаква информация, иначе просто визуално минават, виждат, че сграда нещо не е в ред”, обяснява Йордан Николов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.