Темата коментира българин, който преподава в университет в Калифорния

"Проверката за сертификат в САЩ се извършва много лесно. Показва се картончето за ваксинация, шофьорската книжка, универсален документ за идентификация. Всичко това става за секунда", каза за "Твоят ден" по NOVANEWS Христофор Караджов, университетски преподавател по журналистика в Калифорния.

Той уточни, че изискванията за зелен паспорт в САЩ не са федерални, а всичко се решава на щатско или градско ниво.

"Като цяло хората бързо свикват и виждат, че това изискване не е кой знае какво. Разбира се, има и недоволни" допълни още Караджов.

Той информира, че сертификат се изисктва в ресторанти, барове, събития в затворени помещения, концерти, но не и за хранителни магазини и сгради, в които се извършват някакви обществени услуги. В тях обаче е задължително носенето на маски.

Засега обаче у нас и по-конкретно - в Пловдив, собственици на заведения се сблъскват с трудности при проверките на зелените сертификати на клиентите. Една от причините за това е, че не се сканират коректно документите на хора, които са се ваксинирали извън България.

Още по темата гледайте във видеото.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.