От ИТН предлагат намаляване ДДС на храните до 9%

"Зеленият сертификат сам по себе си е частичен локдаун. Ограничава се потреблението в известна степен, а това ще доведе до намаляванен на икономическата активност". Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Пламен Данаилов, финансист и кандидат за депутат от "Има такъв народ".

Той потвърди, че ръстът на икономиката при това положение ще се забави, но изрази увереност, че с овладяването на здравната криза и потреблението, и растежът в икономиката ще се нормализират.

Според Данаилов много от процесите е можело да се предвидят и да се реагира по-рано с адекватни действия. 

Финансистът заяви, че има мерки, които държавата може да предприеме по отношение ръста на инфлацията, но за това е добре да има парламент и работещо правителство. Той добави, че от ИТН предлагат ДДС за основни хранителни продукти да падне от 20 на 9%, което би успокоило ръста на цените и би "изсветлило" сектора.

Данаилов каза още, че ще има увеличение на минималната работна заплата, което трябва да е свързано с обективни критерии и да е съгласувано със синдикати и работодатели. Той прогнозира, че това може да стане в рамките на тази година, ако има работещи парламент и правителство.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ 2 в 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.